Cuprins
Povestea spinului din cununa lui Iisus este destul de veche și cunoscută de mulți creștini. Oamenii vin în fiecare an, mai ales în preajma Sărbătorilor Pascale, să se închine la această relicvă care poate face minuni mari pentru sufletele și sănătatea celor greu încercați.
Spinul a ajuns în posesia Monseniorului Vladimir Ghica, ultimul nepot al domnitorului Moldovei, principele Grigore Ghika Vodă. De la Monseniorul Ghica, spinul a ajuns apoi sub protecția ÎPS Ioan Robu, care l-a depus în Catedrala Sf. Iosif din București, unde mai pot fi văzute și alte 10 relicve sacre legate de viața lui Iisus pe pământ și de apostolii Săi.
Cum a fost dăruit spinul sacru unui român
Cununa lui Isus se afla la Paris, în Catedrala Notre Dame de câteva secole. Ea a fost răscumpărată și adusă în Franța în secolul al XIII-lea de către regele Ludovic al IX-lea, devenit ulterior Sfântul Ludovic. De-a lungul timpului, episcopul catedralei Notre Dame a făcut un obicei de a arăta credincioșilor coroana în fiecare lună, în timpul unei procesiuni solemne. Se spune că, în timpul unei astfel de procesiuni, la începutul anilor 1900, un spin s-a desprins din cunună. El i-a fost dăruit Monseniorului Vladimir Ghika, în semn de prețuire. Acesta, deși era născut ortodox, a îmbrățișat și religia catolică în anul 1902, fără să renunțe la cea ortodoxă.
Vladimir Ghika a purtat tot timpul cu el spinul sacru, învelit în mătase neagră, într-o cutiuță care se afla la pieptul lui. Există mai multe mărturii care povestesc că spinul din cununa lui Iisus putea face mari minuni și putea vindeca oameni de boli grele și dureri. Monseniorul se ruga pentru ei și îi atingea cu relicva prețioasă, iar credința lor puternică în Dumnezeu îi ajuta să se vindece.
Când a fost aruncat în închisoare de către comuniști, Monseniorul Ghika a reușit să ascundă prețioasa cutie și să păstreze relicva intactă. La moartea lui, ea a fost înmânată ÎPS Ioan Robu, care a depus-o în Catedrala Sf. Iosif din București.
Vladimir Ghika s-a născut în ziua de 25 decembrie 1873, în Constantinopol (astăzi Istanbul, Turcia), și a decedat pe 16 mai 1954, în închisoarea Jilava, lângă București. Vladimir Ghika a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore Ghika Vodă (1849-1856), născut din Ioan Ghika, general de divizie și ministru de externe al României, și din Alexandrina Moret de Blaremberg, descendenta din Henric al IV-lea, regele Franței.
O cutremurătoare mărturie păstrată chiar din Ziua Răstignirii
Este tulburătoare și plină de semnificații mărturia legată de cununa lui Iisus și păstrată, se pare, chiar din Ziua Răstignirii pe cruce. Mărturia îi aparține lui Sotirios Crotos, unul din cei șaptezeci de ucenici ai lui Iisus și unul dintre cei care au ajutat la coborârea de pe Cruce a lui Hristos.
,,Coroana de spini era foarte îndesată pe cap. Am zis în gând: ,,Doamne ajută-mă!”. Mi-a dat în gând să torn ulei de jur împrejurul ei, pe dedesubt. Am turnat și cele trei nuiele de spini au ieșit, lăsând spinii înfipți în cap. Doamne Dumnezeule, tot capul era numai cheaguri de sânge, amestecate cu păr. I-am spălat capul, l-am masat ușor cu ulei de migdale și am cules ușor toți spinii, lăsând în urma lor găuri, în total 42. L-am uns cu uleiuri aromate și mirodenii. L-am pieptănat. Fața și gâtul erau numai șiroaie de sânge, iar barba plină de salivă. Ah! Spatele, tot spatele, de la umeri la brâu era o masa de carne. In douăzeci și șase de ani de practică a medicinii am întâlnit bolnavi rupți, flagelați, arși de vii, cu ochii scoși, ciopârțiți, bătuți, jupuiți, dar n-am întâlnit un spate așa de sfărâmat și fărâmițat. Vai! Câtă durere a putut răbda fără murmur!”
Din ce a fost de fapt făcută cununa lui Iisus
Creanga cu spini din arbustul Ziziphus spina-christi
Mai multe mărturii din acele vremuri, păstrate de la apostolii și ucenicii lui Hristos menționează cununa de spini. Aceasta a fost împletită de niște soldați romani din trei crengi subțiri pline de spini mari și bine ascuțiți. I-a fost înfiptă pe cap și cu ea a murit pe cruce.
Dar din ce a fost de fapt făcută cununa lui Hristos? Cele mai multe studii indică un arbust care se găsea peste tot în Israel și pe Valea Iordanului. Acest arbust poartă numele științific de Ziziphus spina-christi, și este cunoscut drept arborele cu spini al lui Hristos.
Acest arbust face flori mici și galbene și ulterior fructe rotunde, care se înnegresc când sunt bine coapte. Pe ramurile lui cresc spini lungi și foarte bine ascuțiți care protejează frunzele și fructele de animale, deoarece fructele lui sunt consumate de fauna locală.
În mod surprinzător, fructele acestui arbust au anumite proprietăți medicinale, cunoscute încă din Antichitate. Frunzele și fructele se foloseau în Egiptul antic, în Mesopotamia și în vechiul Israel pentru prepararea unor decocturi și fierturi cu proprietăți vindecătoare.
Arbustul Ziziphus lotus
Cel mai bătrân arbust din această specie are peste 2000 de ani și trăiește încă în regiunea Ir Ovot din Israel. Dar nu toți cercetătorii sunt de acord că ramurile acestui arbust ar fi fost folosite pentru a împleti cununa lui Iisus. Sunt botaniști care atrag atenția că ramurile lui sunt casante și se rup foarte ușor dacă sunt îndoite. Un alt arbust se pare că ar fi fost mai potrivit cu descrierile apostolilor iar acesta ar fi Ziziphus lotus. Și acest arbust are ramuri pline de spini foarte lungi, dar acestea sunt mai elastice și ar putea fi împletite într-o cunună. Iar fructele lui au efect narcotic, fiind folosite încă din Antichitate la diverse ceremonii religioase pentru a intra în transă și pentru a comunica cu zeii.