Alfa și omega, începutul și sfârșitul, Fiul Domnului sau Mesiah se numără printre numele lui Iisus cunoscute și folosite adesea de credincioși. Descoperă mai multe nume și titulaturi care au fost menționate în Evanghelii și în Cartea Sfântă.

Mesiah sau Mesia

Este, poate, cel mai vechi nume pe care l-a purtat Iisus, menționat încă din Vechiul Testament. Mesiah era salvatorul așteptat de poporul evreu, iar acesta a fost recunoscut în persoana lui Iisus de către apostolii săi și de către cei care i-au îmbrățișat învățăturile.

Iisus

Numele lui Iisus vine dintr-un vechi pronume evreiesc și anume Ieșua care însemna ”Iahve mântuiește”. Numele de Iahve era adesea folosit de vechii evrei pentru a-l desemna pe Dumnezeu. Forma Ieșua a fost preluată de greci și transformată în Iason, iar mai târziu a fost transformată în Iesus, Jesus sau Iisus.

Hristos sau Cristos

Numele Hristos, transformat ulterior în Cristos, este un nume grecesc și reprezintă traducerea în limba greacă a numelui Mesiah. Hristos înseamnă Unsul lui Dumnezeu sau Închinat lui Dumnezeu.

Numele lui Iisus și misiunea Sa

Izbăvitorul sau Mântuitorul

Iisus Mântuitorul, un nume pe care îl întâlnim adesea în scrierile religioase, amintește de natura divină a lui Iisus și de marele har pe care l-a căpătat de la Dumnezeu de a mântui oamenii de păcate prin sacrificiul Său. În Cartea lui Iov stă scris: ”Eu știu că Mântuitorul meu trăiește, iar el va sta neclintit până la sfârșitul lumii” (Iov 19:25)

Salvatorul

Iisus a fost recunoscut încă din timpul vieții sale drept Fiu al lui Dumnezeu și Salvatorul așteptat de poporul împilat de necazuri și sărăcie. În Evaghelia după Luca stă scris: ”Și s-a născut în cetatea lui David un Salvator, iar acela este Iisus, Fiul Domnului” (Luca 2:11)

Emanuel sau Immanuel

Puțini români știu că există un pasaj în Biblie unde Iisus este numit Immanuel. Literalmente, acest termen din ebraică înseamnă ”Dumnezeu este cu mine”. Numele lui Iisus este menționat în Evanghelia după Matei: ”Luați aminte, fecioara este însărcinată, ea poartă pe Fiul, care va purta numele Immanuel (Domnul este cu mine)” (Matei, 1:23)

Păstorul cel bun

Adesea, Iisus este numit în rugăciuni sau în scrierile religioase drept Păstor, Păstorul cel bun sau Păstor de oameni, pentru că el a fost un adevărat îndrumător și învățător pentru adepții săi și i-a condus cu înțelepciune către o nouă religie.

Profetul din Nazareth

Iisus a fost totodată Fiul Domnului și cel mai mare Profet, conform credinței creștine. El a știut de la bun început care este menirea Lui pe pământ, ce sacrificiu trebuie să îndure, cine îi va sta alături și cine îl va trăda. Prin toate învățăturile Sale, Iisus a profețit o nouă lume și a promis salvarea sufletelor care se vor închina cu adevărat lui Dumnezeu. El și-a anunțat moartea și învierea, iar oamenii l-au numit adesea Profetul din Nazareth.

Alfa și omega

Însuși Iisus s-a numit pe sine ”alfa și omega”, adică ”începutul și sfârșitul”, ”cel care a fost, cel care este și cel care va veni, Atotputernicul”. Iisus încerca astfel să le demonstreze adepților Săi că există o singură cale în viață, calea lui Dumnezeu, iar cine crede în el crede în viața veșnică.

Capul Bisericii 

Isus Cristos nu trebuie privit ca un împărat sau un papă pentru că ar fi greșit să fie comparat cu un rang de muritor. El este singurul Conducător suprem, suveran al Bisericii, adică al acelora pentru care a murit și care s-au încrezut numai în El pentru mântuire. (Efeseni 1.22, 4.15, 5.23)

Cel sfânt 

Cristos este sfânt atât prin natura Sa divină, cât și prin cea umană și este izvorul sfințeniei pentru poporul Lui. Prin moartea Lui suntem făcuți sfinți și curați în fața lui Dumnezeu. (Fapte 3.14, Psalmul 16.10)

Judecătorul

Domnul Isus a fost desemnat de Dumnezeu să judece lumea și să împartă răsplătirile veșnice. (Fapte 10.42, 2 Timotei 4.8)

Numele lui Iisus și taina divinității Sale

Pâinea vieții

Există un pasaj în Biblie în care însuși Iisus se numește pe sine ”pâinea vieții”: ”Iar Iisus le-a spus lor: Eu sunt pâinea vieții. Cine vine la mine nu va suferi niciodată de foame și cine va crede în mine nu va suferi niciodată de sete”. (Evanghelia după Ioan 6:35)

Lumina lumii

Isus a venit într-o lume întunecată de păcat și a răspândit lumina vieții și a adevărului prin lucrarea și cuvintele Sale. Aceia care se încred în El au ochii deschiși și umblă în lumină. (Ioan 8.12)

Cuvântul 

Cuvântul este, poate, cea mai mare putere pe care ne-a arătat-o Dumnezeu, deoarece el a creat lumea și lumina prin puterea cuvântului. Cuvântul lui Dumnezeu a adus toate lucrurile în ființă din nimic. (Ioan 1.1, 1 Ioan 5.7-8)

Cuvântul lui Dumnezeu 

Acesta este unul dintre numele lui Iisus Cristos care arată puterea infinită și totodată taina ființei sale divine. (Apocalipsa 19.12-13)

Cuvântul vieții 

Isus nu ne-a dăruit învățăturile Sale care duc la viața veșnică, ci El a fost și este întocmai cuvântul vieții, adică viața veșnică plină de bucurie și împlinire pe care El o dă. (Evanghelia după Ioan 1.1)

Stânca

Așa cum apa dătătoare de viață a curs din stânca pe care a lovit-o Moise în pustiu, la fel Isus este Stânca din care curge apa vie a vieții eterne. El este Stânca pe care ne clădim casa noastră spirituală, astfel că nicio furtună n-o poate clătina. (Corinteni 10.4)

Învierea și Viața 

În Isus este întrupat mijlocul prin care păcătoșii sunt înviați la viața veșnică, la fel cum și El a fost înviat din morți. Păcatul nostru este îngropat împreună cu El, și suntem înviați pentru a umbla în viața nouă, cea din Împărăția lui Dumnezeu. (Ioan 11.25)