Femeile primesc ”bătaie” de Paște, în Cehia

Dacă ai fi petrecut vacanța de Paște în Cehia, trebuie să te pregătești să primești o nuielușă la fund, dacă ieșeai la o plimbare lungă pe străzi. Tinerii cehi își pregătesc niște nuielușe de salcie pe care le decorează cu panglici colorate.

Iar a doua zi de Paște, ies la ”vânătoare” de fete cu nuielile și le bat ușor la fund… să fie fertile și frumoase. Bineînțeles, băieții aleg cu grijă fetele pe care le ”bat” cu nuielile de salcie și se apropie numai de cele care le plac sau de cele pe care le curtează.

În Rusia, mâncai un miel din unt

Dacă te-ai fi aflat în Rusia de Paște, la masa tradițională, foarte bogată ca și pe la noi, primeai și un miel sculptat în unt din care era musai să mănânci. Rușii cred că la mesele de Paște trebuie neapărat să aduci un miel din unt pentru că îți poartă mare noroc să vezi un miel în aceste zile. De ce miel? Pentru că dracul, dintre toate animalele, nu va putea niciodată să se transforme în miel și să păcălească vreun muritor de rând. Mielul este sacru și este un animal binecuvântat de Dumnezeu.

În Ungaria, femeile sunt stropite cu apă

În unele zone din Ungaria încă se mai păstrează obiceiul de a arunca găleți cu apă pe femeile care ies pe stradă a doua zi de Paște, îmbrăcate în costume tradiționale. Sigur că este neplăcut, mai ales că vremea este încă rece de Paște. În alte zone, bărbații unguri au trecut la parfum și le stropesc pe femei cu parfum, tradiție care se găsește și pe la noi.

Bătaia cu parfum din Transilvania, tot un ritual de curtare

Un obicei similar se practică și la noi, în Transilvania, unde fetele de măritat sau tinerele neveste sunt stropite cu parfum, a doua zi de Paște. Obiceiul, împrumutat de pe la unguri și nemți, este practicat și de copii, și de tineri deopotrivă, iar ziua se încheie cu petreceri pe la casele unde fetele au mulți admiratori.

Seara, după atâta stropit cu parfumuri, care mai scumpe, care mai ieftine, fetele trebuie neapărat să se spele din cap până în picioare și să își spele hainele, pentru că mirosul este greu de suportat.