Vecinii bulgari îngroapă un ou roșu în vie

Printre cele mai frumoase tradiții de Paște care se păstrează la sate, în Bulgaria, este obiceiul de a îngropa un ou roșu în vie, după slujba de Înviere. Astfel, oamenii spun că îngroapă relele și necazurile și se roagă pentru un an mai bun, cu o recoltă mai bogată.

Fetele tinere fac de Paște gogoși cu miere, să fie cât mai atrăgătoare și să își găsească bărbatul potrivit.

În Franța, copiii desenează peștii de aprilie

Copiii se păcălesc între ei lipindu-le celorlalți pești de aprilie pe spate

Copiii se păcălesc între ei lipindu-le celorlalți pești de aprilie pe spate

Micuții francezi se distrează în preajma Paștelui desenând pești pe bucățele de hârtie pe care încearcă să le lipească de hainele părinților pe furiș. Este una dintre cele mai interesante tradiții de Paște dintr-o țară preponderent catolică, unde peștii au căpătat și altă semnificație pe lângă cea religioasă, de simbol al creștinismului.

Tot în Franța, se crede că toate clopotele de a biserici zboară la Vatican în vinerea mare de unde se întorc în duminica Paștelui și aduc ouă de ciocolată. Clopotele zburătoare l-au înlocuit pe iepuraș, dar ouăle de ciocolată tot ajung la copiii dornici de dulciuri.

În Ungaria, ospitalitatea este la mare cinste

După o curățenie temeinică și după ce au copt prăjiturile tradiționale și colacii de Paște, gospodinele din Ungaria se pregătesc de sărbătoare și așteaptă musafirii. Copiii găsesc daruri de la iepuraș sub pat, iar fetele tinere ies în centrul localității unde are loc tradiționala bătaie cu parfum. Copiii și tinerii se stropesc cu parfum, să fie veseli și norocoși tot anul, iar bărbații tineri care vor să se însoare își aleg logodnica și îi dăruiesc flori. A doua zi de Paște, în țara vecină, este ziua ospitalității și se așteaptă rudele și prietenii în vizită.

 

Tradiții de Paște din Germania. Ouăle vopsite se pun în pomi

Tradiții de Paște în Germania. Fântână arteziană decorată cu ouă colorate și crenguțe verzi

Tradiții de Paște în Germania. Fântână arteziană decorată cu ouă colorate și crenguțe verzi

Creștinii germani au un obicei deosebit de frumos, care a început să cucerească întreaga Europă și America de câțiva ani buni. Pornind de la legenda zeiței Oestre, care aduce primăvara pe pământ și ajută pomii să înflorească, nemții decorează copacii și pomii fructiferi cu ouă colorate, pene și flori.

În marile orașe, în piețe și în locurile de promenadă se organizează adevărate expoziții cu decorațiuni spectaculoase de Paște.

A doua zi de Paște, copiii nemți rostogolesc ouăle vopsite prin curte sau prin parcuri și aleargă după ele. Apoi le ciocnesc la capetele ascuțite și cine câștigă, capătă și ouăle sparte.

În America, ouăle și iepurașul de ciocolată sunt așteptate cu nerăbdare

Creștinii din America au împletit mai multe tradiții de Paște moștenite din Europa, dar merg cu religiozitate la biserică în aceste zile. Iar acasă pregătesc coșuri cu iepurași și ouă de ciocolată și alte daruri pentru copii. Fiecare copil trebuie să primească dulciuri și mai ales ouă, cu care se joacă de-a v-ați ascunselea. Adulții pitesc ouă prin casă sau prin grădină, iar copiii le caută și primesc mai multe daruri când le găsesc!

sursa foto: Shutterstock