Rochia albă de mireasă

Culoarea albă pare să fie demodată în zilele noastre când vine vorba despre rochia de mireasă. Cu nuanțe mult mai plăcute și interesante de ivoire, crem, bej, roz pal sau fildeș, noile rochii de mireasă demontează una dintre cele mai vechi tradiții de nuntă. Albul însemna castitate și puritate, dar acest lucru nu înseamnă că nuanțele de fildeș sau crem pal nu pot fi la fel de delicate și potrivite pentru o mireasă.

Perlele și ghinionul, tradiții de nuntă uitate

De multă vreme, miresele nu mai țin cont de superstiția conform căreia perlele aduc ghinion la nuntă. Se pare că această credință are legătură cu faptul că perlele seamănă cu lacrimile și că mulți marinari își pierdeau viața încercând să găsească scoici cu perle pe fundul oceanelor.

De când au apărut pe piață perlele de cultură și imitațiile din plastic și sidef, perlele sunt folosite în număr mare pentru ținuta miresei. Perlele sunt elegante și frumoase și se potrivesc atât de bine cu rochia de mireasă, încât nicio mireasă nu își mai pune azi problema că i-ar putea aduce ghinion.

Vălul miresei, câte îl mai poartă?

Tot mai multe tinere fete care se căsătoresc vor o coafură complicată, elegantă și elaborată, împodobită cu flori, perle și mici cristale strălucitoare. Cine mai poartă văl să își ascundă coafura deosebită pe care a dat câteva sute de lei bune? Miresele care țin la tradiții, mai portă văl doar în biserică, altele nici nu se mai gândesc la el.

Meniul tradițional cu sarmale

Noi, românii, știm cât de bune sunt sarmalele gătite cu sutele în cazane mari pentru nuntă. Și mulți invitați abia așteaptă să vină ora sarmalelor, însoțite de un pahar bun de vin. Dar tot mai mulți miri tineri renunță la meniul tradițional și aleg meniurile de tip bufet, ușoare, sofisticate, cu arome deosebite. Sarmale poți mânca oricând acasă. Dar pateuri fine cu cremă de raci mai rar!

Nunta tradițională, înlocuită cu o călătorie inițiatică

Multe tradiții de nuntă încep să fie uitate sau ocolite de miresele moderne. Voalul, rochia albă, jurămintele, dansul miresei… ba chiar nunta cu totul. Tot mai multe cupluri consideră că este foarte complicat să organizezi o nuntă tradițională cu zeci sau sute de invitați și mult prea costisitor. Unii dintre ei se căsătoresc simplu în fața ofițerului de stare civilă apoi pleacă într-o călătorie romantică, doar ei doi. Părinții sunt dezamăgiți, dar fericirea tinerilor este cea mai importantă!