Slujba sfeştaniei cuprinde sfinţirea apei, stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor; după caz, se adaugă dezlegări de blesteme, de farmece, de jurăminte, rugăciuni pentru împăcare, pentru ajutor şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în casă.

Citește și: Află ce proprietăți miraculoase are agheasma!

De ce e bine să faci sfeștanie

Prin stropirea cu Agheasmă, duhuril rele sunt gonite. Se îndepărtează, aşadar, prezenţa răului din casă. pe lângă aceasta, se iartă păcatele cele mici, gândurile rele, mintea se curăţă de lucrurile cele spurcate, bolile se izgonesc şi se dă sănătate sufletului şi trupulu. Prin sfeștanie  se binecuvântează casa cu har de la Dumnezeu, cu lumină divină. Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării diavolului. Poate fi bântuită de duhuri rele şi de răutăţile oamenilor, de vrăjitorii sau de blesteme. Însă casa sfinţită şi cei ce locuiesc în casa sfinţită şi binecuvântată sunt ocrotiţi în faţa tuturor relelor, dacă ei înşişi nu aduc răul în casă prin săvârşirea lui.

Curățe nie lună înainte de sfeștanie

Cine doreşte a chema preotul pentru a săvârşi sfeştania în casă, trebuie să ştie cum să se pregătească pentru aceasta. Mai întâi, cei din casă trebuie să se spovedească şi să postească, să se ferească de ceartă, duşmănii sau alte rele. În al doilea rând, casa în care urmează a se face sfeştania trebuie să fie curată. Este de neînchipuit ca preotul să stropească cu apă sfinţită o casă murdară sau neîngrijită şi asta pentru că orice slujbă de sfinţire săvârşită de preot este echivalentă cu aducerea harului lui Dumnezeu în casă.

Cum te pregătești pentru sfeștanie

Pe o măsuţă acoperită cu o faţă de masă albă, se vor aşeza un vas larg la gură cu apă curată, un mănunchi de busuioc, câte un bol cu făină şi altul cu zahăr, o pâine, o sticlă de undelemn şi una de vin, o căţuie cu cărbune aprins şi tămâie, trei lumânări de ceară, un pomelnic cu cei vii din casă, o icoană (aşezată pe masa orientată spre răsărit), un prosop curat, de preferat nou (pe care preotul îşi va şterge mâna după sfinţirea apei).

Citește și: