Tereza Benedicta a Crucii s-a născut la zi mare, de Yom Kippur. Este vorba despre una dintre sărbătorile iudaice foarte importante. Pe numele ei Edith Stein, a venit pe lume într-o familie de evrei din provincia Silezia. Fiind al unsprezecelea copil. Pe când avea numai doi ani, tatăl ei s-a stins din viață. În ciuda exemplului mamei de credință și pioșenie, micuța Edith participa la slujbele din sinagogă fără convingere. În jurul vârstei de 15 ani, s-a îndepărtat de credința iudaică. Și asta pentru că nu credea în existența lui Dumnezeu. Se simțea mai degrabă atrasă de cultul dezvoltării cunoașterii și de protejarea demnității femeii.

Credința schimbă destine

A fost o elevă strălucită. Este și motivul pentru care a urmat cursurile universitare, fenomen rar la acea vreme, mai ales în rândul fetelor. În 1910, era singura femeie de la Facultatea de Filozofie. Și-a finalizat studiile cu brio. Și, în 1917, a obținut titlul de doctor în folozofie. Dar cursul viitorului ei strălucit avea să ia o întorsătură radicală în timpul Primului Război Mondial. Așa că a urmat un curs de infirmiere și a participat la război ca soră medicală într-un spital austriac. Lucrul în secția de boli infecțioase și în sala de operații i-au schimbat major felul de a gândi.

Treptat, tânăra Edith a început să se apropie de credința creștină. „Credinţa este mai aproape de înţelepciunea divină decât orice cunoaştere filozofică sau ştiinţă teologică. Ea ne este de un ajutor inestimabil.“, avea să spună cea care a devenit mai târziu Tereza Benedicta a Crucii. Momentul morții subite a unui bun prieten i-a adus o suferință enormă. Dar a simțit atunci și forța divină care i-a redat pacea interioară. Această experienţă a făcut-o să se convertească la creştinism. Ba mai mult, intenționa să se călugărească. Botezul a avut loc în prima zi a anului 1922, câna a primit numele de Tereza.

De la Edith Stein la Tereza Benedicta a Crucii

Următorii ani și i-a petrecut ca profesoară, pregătind pentru bacalureat fetele dintr-un institut. Preda limba și literatura germană. Viața ei era una foarte discretă retrasă. Totuși, era invitată la congrese și conferințe interanționale, la Köln, Freiburg, Basel, Viena, Salzburg, Praga, Paris. În 1932, a obținut dreptul de liberă practică la Münster, la Institutul superior german de pedagogie ştiinţifică. Dar venirea la putere a lui Hitler, în 1933 a adus o schimbare radicală pentru întreaga Europă. Soarta evreilor era incertă. În același an, profesoara de filosofie a intrat ca soră carmelită în mănăstirea din Köln. Aici a și primit numele de Tereza benedicta a Crucii.

În pofida vieții monahale umile, Tereza Benedicta a continuat activitatea științifică. În 1938, în urma accentuării rasismului, superiorii o transferă pentru a o salva la mănăstirea olandeză din Echt. A plecat cu sora ei, Roza. A refuzat să fugă în America Latină. Și a simţit persecuţia împotriva evreilor ca pe o prigoană adusă umanităţii lui Cristos. Tereza Benedicta a Crucii a trăit posibilitatea învingerii răului prin bine. Și a purtat Crucea lui Cristos cu demnitate și credință.

A sfârșit dureros

Pe 27 iulie, la porţile mănăstirii s-au prezentat reprezentanți ai Gestapo-ului să o ridice pe călugăriţa evreică. Ea și sora ei au fost luate și întemnițate, pe 2 august 1942, la Amersfoort. După cinci zile, au fost deportate în lagărul de exterminare de la Auschwitz din Polonia. Timpul petrecut în lagăr i-a oferit clipe de nedescris. Dar sora Tereza Benedicta se ocupa de copii. Îi îngrijea, le căuta mâncare. Și le oferea tuturor celor din jur ajutorul necesar. După toate mărturiile, ziua de 9 august 1942 a însemnat sfârşitul ei pământesc în camera de gazare a lagărului. A fost beatificată, în mai 1987, şi declarată sfântă, în octombrie 1998. A fost declarată, alături de sfânta Brigitta a Suediei şi sfânta Ecaterina de Siena, în 1999, patroană spirituală a Europei.

Sursa foto: Wikimedia Commons