Cuviosul Teodor cel Sfințit sau Sfințitul a venit pe lume și a crescut în sânul unei familii creștine, în Tebaida. Dar, la vârsta adolescenței, a cunoscut învățăturile creștine și s-a atașat de acestea. A fost ucenicul marelui părinte Pahomie. Iar după moartea lui, în anul 347, a fost ales stareț al mănăstirilor din Tabena Egiptului.
Cum a ajuns Teodor cel Sfințit la credință
Pe la vârsta de 14 ani, cu binecuvântarea mamei sale, a mers să locuiască la o mănăstire de monahi, în deșert. Auzind însă de Sfântul Pahomie s-a dus la Tabena pentru a-i fi ucenic. Când a împlinit 25 de ani, Teodor cel Sfințit a fost ales, de dascălul său, ca însoțitor în drumurile pe care acesta le făcea mănăstirilor puse sub autoritatea sa.
La 30 de ani, a fost sfințit preot din porunca marelui stareț. Curând, după aceasta, Sfântul a fost numit stareț al mănăstirii din Tabena. Iar Cuviosul Pahomie a locuit în continuare în mănăstirea Pamvo.
Și sora Sfântului Teodor cel Sfințit și-a urmat fratele în credință la mănăstirile din deșertul egiptean, călugărindu-se și devenind apoi stareță. Când mama celor doi frați a venit după copiii ei, dorind să-i convingă să revină la viața lumească, acasă, aceștia au convins-o și pe ea să rămână la mănăstire. Până și celălalt frate al lui Teodor cel Sfințit, Pafnutie, a luat calea vieții monahale.
Cuviosul Teodor cel Sfințit și-a urmat rostul de părinte spiritual al mănăstirilor întemeiate, moștenire primită de la părintele Pahomie, împlinindu-și misiunea cu credință, până în ceasul morții sale, la adânci bătrâneți. A rămas printre sfinți drept protector al tinerilor credincioși și al vieții dedicate credinței creștine.
Sursa foto: antiochpatriarchate.org