Singurul aliment care nu se strică niciodată, dacă este depozitat corect, mierea este o sursă inepuizabilă de energie și sănătate. Calitățile ei miraculoase nu sunt simple superstiții despre miere. Toate au fost dovedite de știință.

Pe vremuri, mierea și băuturile delicioase preparate din ea se găseau mai mult pe masa celor bogați.

Cu toate acestea, proprietățile ei vindecătoare și miraculoase erau bine cunoscute, chiar dacă nu își permitea oricine să aibă miere la masă.

Medicii din secolele al XVIII-lea sau al XIX-lea recomandau produse din miere pentru vindecarea și restabilirea completă a celor bolnavi.

Superstiții despre miere

Dar mierea și băuturile cu miere erau folosite și în ritualurile magice, mai ales în cele legate de sănătate și dragoste.

Tinerii miri beau în primele 30 de zile de la nuntă câte un pahar de vin cu miere, să fie drăgăstoși și fertili, să fie protejați de invidia celorlalți și să fie sănătoși.

Miresele din Grecia picurau puțină miere în pragul noii case, să își protejeze dragostea, să își țină bărbatul legat de casă și să fie mereu numai vorbe dulci și iubire între ei.

Germanicii credeau că cine mânca miere în Joia Mare era protejat de boli tot anul.

Iar tinerele din Finlanda pregăteau prăjituri cu miere pe care le dădeau iubiților lor în Ajunul Crăciunului, să nu le părăsească niciodată.

Și la noi, exista în secolele trecute tradiția ca tinerii miri să se îmbăieze în ziua nunții în apă cu lapte, miere, busuioc și mir, să fie sănătoși, să aibă mult noroc în căsnicie și să aibă mulți copii.

Așa cum există și tradiția ca baia după botez, pe care i-o face nașa bebelușului, să fie îmbogățită cu miere, cu petale de flori, cu lapte și cu un ban de argint, să aibă parte de sănătate și de o soartă fericită.

Toate aceste superstiții despre miere menționate mai sus știm azi că poartă și un sâmbure de adevăr. Mierea face minuni pentru sănătate, pentru fertilitate și pentru frumusețe. Nu este de mirare că femeile care foloseau mierea în ritualurile lor magice erau mai frumoase, mai pline de viață și atrăgeau dragostea ca un magnet.

Curiozități stranii despre miere

În multe țări din Orient, India, Arabia sau Europa, se ține un mic vas cu miere în camera în care are loc priveghiul pentru mort. Se spune că sufletul mortului se îndulește cu miere, să nu sufere când pleacă pe lumea cealaltă.

A existat în timpuri foarte vechi, în țările orientale, obiceiul de a mumifica trupurile unor sfinți sau ale unor regi folosind miere. Înainte de a fi înmormântați, mierea era adunată și vândută în cantități mici pe post de elixir și poțiune magică împotriva duhurilor rele.

Există și la noi legenda conform căreia capul lui Mihai Viteazu ar fi fost pus într-un mare borcan cu miere, pe post de trofeu pentru sultanul din acel timp.

Există și miere cu proprietăți halucinogene, produsă de o specie de viespi din Mexic care adună nectarul de la anumite flori otrăvitoare.

Se presupune că albinele ar fi apărut acum aproximativ 100 de milioane de ani, iar cel mai vechi fagure cu miere descoperit într-o peșteră datează de acum 3 milioane de ani.

Din nefericire, în prezent, albinele sunt în pericol din cauza pesticidelor, a poluării industriale masive și a distrugerii florei naturale unde găseau plantele cele mai bogate în nectar.

foto: Shutterstock