Românii au atât de multe superstiții bune și rele, atât de multe proverbe și zicători înțelepte, încât ar umple o enciclopedie.

Despre ochi și deochi, despre vorbe și gura lumii avem poate cele mai multe pilde și superstiții cu tâlc din care am putea învăța câte ceva.

Iar cercetătorii susțin cu dovezi că puterea vorbelor și puterea ochilor sunt greu de învins.

Ochii și forțele lor misterioase

O privire admirativă și plină de dragoste te poate face fericită într-o clipă, așa cum o privire pizmașă sau plină de ură îți poate strica toată ziua.

Ochii și privirea au puteri nebănuite, mult mai puternice decât ne-am aștepta și ne influențează în mod subtil dispoziția și sentimentele de moment, ba chiar și deciziile pe care le luăm zi de zi.

Privirea este încărcată de puteri mistice și nu există cultură sau popor să nu aibă numeroase tradiții, descântece și superstiții despre ochi. Iar multe dintre ele au rezistat de-a lungul secolelor tocmai pentru că s-au dovedit a fi cât se poate de reale.

Superstiții bune și rele. Mișcările involuntare ale ochilor

Până și azi ne temem că, dacă ni se zbate ochiul stâng, este posibil să dăm de necazuri. Iar de cele mai multe ori chiar așa se întâmplă.

Se mai spune că, dacă te mănâncă ochiul stâng, vei vedea un bărbat pe care nu vrei să îl vezi sau pe care nu l-ai mai văzut de ani de zile. Iar, dacă te mănâncă ochiul drept, vei vedea o femeie care are o anumită legătură cu trecutul tău.

Ce spune medicina despre spasmele pleoapelor

De cele mai multe ori aceste tresăriri sau spasme ale mușchilor care susțin pleoapele apar pe oboseală, pe o scădere accentuată a mineralelor din organism sau din cauza consumului excesiv de cafea și dulciuri. Iritațiile oculare, gripa sau migrenele pot fi și ele cauze ale acestor spasme.

Deochiul, puterea malefică a ochilor

Încă mai credem mulți dintre noi în deochi, acel blestem aruncat cu o privire intensă, care aduce ghinion și boală.

Cine a fost deocheat se plânge de dureri de cap şi lipsă de vlagă, senzaţie de leşin, pierderea echilibrului şi chiar un sentiment straniu de nelinişte. Simptomele sunt cu atât mai ciudate la persoanele sănătoase, care nu aveau niciun motiv să se simtă rău.

Şi mai curios este că dispar imediat ce se rosteşte o rugăciune sau un descântec împotriva deochiului, sau cel puțin așa susțin bunicile de pe la țară.

Pentru mulți este un fenomen paranormal care atacă subconștientul, pentru alții deochiul este o legătură misterioasă care transferă energie de la un om la altul. Se pare că este legat de curenții bioenergetici pe care îi emană privirea sau de magnetismul uman care a fost studiat și demonstrat de fizicianul David Cohen.

foto: Shutterstock