Cuprins
Evenimentul astronomic care se petrece atunci când Pâmântul se află la cea mai mare distanță față de soare în emisfera nordică a globului poartă denumirea de solstițiu de vară. Vezi când pică solstițiul de vară, dar și ce obiceiuri se respectă în cea mai lungă zi din an.
Când este solstițiul de vară 2023
În ziua de 21 iunie 2023, Soarele răsare la cea mai nordică poziție a sa din timpul anului, iar umbra obiectelor este cea mai scurtă. Astfel, are loc solstițiul de vara sau Ziua Soarelui, cea mai lungă zi din an, deoarece în această zi sunt cele mai multe ore de lumină naturală, iar noaptea este una mai scurtă.
Ce înseamnă solstițiu
În limba latină, termenul solstițiu înseamnă ”soarele care stă”: ”sol”, adică soare, și ”stitium” care vine de la verbul sisto – sistere care însemna a rămâne, a sta.
Astfel, solstițiul este ziua în care Soarele stă cel mai mult timp pe cer și luminează pământul.
Semnificația culturală a solstițiului de vară
Solstițiul de vară este evenimentul celebrat în întreaga lume, în diferite moduri, în funcție de cultura locului. Spre exemplu:
În Suedia, evenimentul solstițiului este sărbătorit printr-un festival cunoscut drept „Midsommar”. Aici, oamenii se adună în aer liber, se îmbracă în costume tradiționale și dansează în jurul unui pilon de măiestrie care a fost împodobit în prealabil cu flori și frunze.
În Peru, se sărbătorește de solstițiul de vară festivalul „Inti Raymi”. Aici, oamenii îi onorează pe strămoșii incași și zeul soarelui. Se fac ceremonii speciale cu dansuri și procesiuni tradiționale.
În Statele Unite, solstițiul de vară este sărbătorit prin festivaluri de muzică, dar și culturale precum „Bonnaroo” sau „Summerfest”.
În India, oamenii celebrează solstițiul prin festivalul „Ambubachi Mela”, care se desfășoară în templul Kamakhya din Assam. Acest festival este dedicat și zeiței Kamakhya.
Tradiții și obiceiuri de solstițiul de vară
Pentru că este un eveniment astrologic care are la bază lumina și renașterea, potrivit tradițiilor populare, în această zi este bine să fie făcute ritualuri menite să alunge spiritele rele și să aducă oamenilor belșug și spor în toate.
De solstițiu, oamenii obisnuiesc să pună o bijuterie prețioasă într-un vas rezistent la foc, peste care adaugă plante de leac, de pământ. Bijuteria este spălată cu apă curată în dimineața zilei de Solstițiu, iar asta o transformă într-una purificatoare și devine un talisman aducător de noroc.
În unele zone ale țării, oamenii se spală cu apă în care au pus ierburi de leac din noaptea solstițiului. Acest lucru reprezintă o cură de refacere a sănătății și vigorii.
De asemenea, în dimineața zilei de solstițiu, oamenii obișnuiesc să se spele pe față cu roua adunată în ajunul zilei. Această practică este una de frumusețe și întreținere.
La răsăritul soarelui, în multe locuri din lume, de solstițiul de vară, oamenii practică yoga. Este o practică ce este asociată cu reînnoirea și începutul unui nou ciclu.
În ziua de solstițiu de vară se aprind focuri mari și se stă în jurul focului. Se spune că această practică ajută la alungarea spiritelor rele.
Când este solstițiul de vară în următorii ani
- Solstițiul de vară 2024 – 20 iunie, ora 20:51;
- Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie, ora 2:42;
- Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie, ora 8:24;
- Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie, ora 14:11;
- Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie, ora 20:02;
- Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie, ora 1:48;
- Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie, ora 7:31.
Curiozități despre solstițiul de vară
În timpul solstițiului, Soarele se va afla deasupra Tropicului Racului – 23 de grade și 27 de minute latitudine Nordică.
În timpul solstițiului de vară a fost făcut cel mai mare foc de tabără. În anul 2016, în Alesund, Norvegia. Focul a avut 47,39 m înălțime.
În Egiptul Antic, Anul Nou începea după solstițiul de vară. Acest lucru precede apariția lui Sirius, steaua care era responsabilă pentru curgerea Nilului.
În Roma Antică, zeița Vesta era serbată în timpul solstițiului de vară. Aceasta era responsabilă cu virginitatea și ocrotirea femeilor măritate.
După solstițiul de vară, la distanță de câteva săptămâni, apare canicula în majoritatea orașelor din lume.
Termenul solstițiu vine din limba latină și înseamnă soarele stă pe loc. Acesta a fost ales pentru evenimentul astronomic, deoarece atunci când se întâmplă solstițiul, pare că soarele nu se mișcă deloc.
Data solstițiului de vară este diferită în fiecare an din cauza diferențelor dintre anul astronomic, care are 265 de zile, și anul calendaristic, care are 365 de zile.
Pe Planeta Uranus, solstițiul de vară durează 42 de zile, iar pe Venus și Jupiter, solstițiul de vară se produce foarte rar din cauza poziției polilor.
Drăgaica sau Sărbătoarea Sânzienelor
Imediat după solstițiul de vară, pe data de 24 iunie, românii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sfântul care a avut rolul de a-l arăta lumii pe Iisus, Mesia trimisă de Dumnezeul Tatăl.
Noaptea de 23 spre 24 iunie era considerată în popor o noapte magică, noaptea în care Sânzienele se plimbau pe pământ și împlineau dorințele de dragoste.
Florile de sânziene culese dimineața se puneau sub pernă pentru a-ți visa ursitul. Iar femeile care le foloseau erau încredințate că Sânzienele sau Drăgaicele le vor aduce iubire și belșug, fertilitate, prosperitate și sănătate, pentru că florile galbene frumos mirositoare erau folosite și pentru leacuri de tot felul.
Citește și: