Chiar a doua zi după marele praznic al Nașterii MSaicii Domnului, Biserica a rânduit celebrarea Sfinților Drepți Ioachim și Ana, dumnezeieștii părinți ai Sfintei Fecioare Maria, cea care avea să-L aducă mai târziu pe lume pe Însuși Fiul lui Dumnezeu.

Cine au fost ei

Potrivit scrierilor religioase, Ioachim avea sânge împărătesc, din neamul lui David și al lui Iuda. Iar Ana, după spusele cărților sfinte, se pare că ar fi fost mătușa pe linie maternă a Sfântului Ioan Botezătorul. Amândoi erau credincioși și milostivi. Așa se face că toată agoniseala lor era împărțită în trei părți: una dedicată templului, alta săracilor și ultima pentru necesitățile familiei. Cu toate astea, lumea acelor vremuri îi disprețuia pentru faptul că nu aveau copii. Și erau priviți ca fiind blestemați de divinitate. Dar, Ioachim, în loc să aplece urechea la gura lumii și să-și părăsească soția pentru alta fertilă, așa cum se făcea pe atunci, el s-a retras în pustiu, pentru post și rugăciune, pentru ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu darul de a fi părinți. Pe de altă parte, Ana vărsa lacrimi amare, rugându-se neîncetat.

Rugăciunea pe care a rostit-o Ana către Bunul Dumnezeu ajută și în ziua de astăzi pe toate femeile care își doresc prunci și nu pot să-i aibă. Citiți cu căință această rugăciune și în scurt timp veți primi de veste că veți aduce pe lume un suflețel pur, un copilaș.

RUGĂCIUNEA SFINTEI ANA

„Doamne Dumnezeule Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească, Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Proorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lăsa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor. Adonai, Doamne Savaot Tu care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arată-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruindu-o Bisericii Tale pentru a-ţi sluji pururea acolo…”.

Într-o zi, un înger a venit și i-a spus lui Ioachim să meargă acasă la soția lui căci, de această dată, iubirea lor va rodi, iar „pântecele ei va prinde prunc”. Pentru că așa s-a și întâmplat, fericiții părinți au hotărât să-și ofere pruncul lui Dumnezeu, motiv pentru care Sfânta Fecioară a fost dusă la templu încă din fragedă pruncie. Și și-au numit fiica Maria, pentru că, în traducere, acest nume înseamnă „Iubită de Dumnezeu”. Din timpuri străvechi, cum majoritatea femeilor își pierdeau copiii la naștere sau nu puteau aduce pe lume urmași, din cauza condițiilor de trai precare, Sfânta Ana a devenit protectoarea mamelor însărcinate și a femeilor sterpe, căci acestea o implorau mereu prin rugăciuni să le ajute.

Ioachim și Ana, nume cu mare însemnătate

Deși azi nu mai sunt la modă și nu se mai folosesc foarte des la botezul copiilor, cel puțin în cazul băiețeilor, numele Ioachim și Ana au rezonanță și sunt pline de tâlc. Un nume puternic masculin, Ioachim nici nu are variantă feminină și se traduce prin „Dumnezeu a îndreptat”. Ana vine de la evreiescul Hannah și se traduce prin „Dumnezeu s-a îndurat”.

Sursa foto: antexoume.wordpress.com

Sursă: http://www.doxologia.ro/