Acum se culeg grânele, sub arşiţa soarelui. Nu degeaba i se zice lui iulie Cuptor. Pe vremuri, lumea ştia primele zile ale acestei lumi sub numele de Săptămâna Secerişului, deschisă de Ana Foca. În prima zi a lunii, credincioşii ortodocşi îi pomenesc pe Sfinţii Mucenici doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, pentru catolici Sfinţii medici taumaturgi fără plată. În popor, sărbătoarea poartă numele de Cosmandin.

Sfinții Cosma și Damian vin de Cosmandin

Încă din cele mai vechi timpuri, omul s-a preocupat de propria stare de bine. Aşa au apărut magii, vrăjitorii, vracii şi doftoroaiele. Dar puţini au fost aceia care au recunoscut că puterile lor tămăduitoare vin de la Dumnezeu. Sfinţii Cosma şi Damian sunt mesagerii religioşi ai medicinei populare, de leac. Sfinții Cosma și Damian sunt luminători ai vieţii celor aflaţi în suferinţă, oameni şi animale deopotrivă, fără a primi nimic în schimbul vindecării. Pentru faptele lor au fost trecuţi în rândul sfinţilor doctori, ca vindecători. Au leac la bolile de ochi, de lingoare, răul copiilor, sperietură, boli rele la vremurile acelea.

În plus, pe lângă leacuri, propovăduiau credinţa şi evlavia, sfinţenia şi milostenia drept leacuri tămăduitoare. Se spune că, gemeni fiind, ar fi avut puteri miraculoase. Virtuţile lor îi ajutau să stăpânească mulţimile, să atragă sprijinul divin. Treptat, numele lor au pătruns în ritualurile populare de însănătoşire, în descântece şi formule magice, devenind unul singur, pomenit la vreme de restrişte, Cosmandinul. S-au sfârşit ucişi de fostul lor dascăl păgân, care, mânat de invidie pentru respectul lumii faţă de cei doi fraţi, i-a ademenit pe un munte, minţindu-i că vor culege ierburi de leac.

Paza bună trece primejdia rea

Lumea mai ţine, pe 1 iulie, sărbătoarea numită Ana Foca, o combinare a numelor celor două sfinte creştine, Ana şi Foca, pentru a fi feriţi de foc şi de arşiţa soarelui. Pe de o parte se roagă pentru sănătate, pe de alta, pentru a se putea bucura de recolte bogate, neatinse de raze ucigaşe şi de gospodării frumoase, apărate de furia focului. Din bătrâni, se povesteşte că, la fel cât e de cald în această zi, aşa va fi şi în februarie.

Cu cât e mai cald, cu atât va fi anul mai mănos. Dacă acum plouă, acum e cald şi senin, mana va ataca roadele câmpului. Cu cât muşuroaiele furnicilor sunt mai înalte acum, cu atât va fi iarna mai grea. Iar dacă un păianjen îşi rupe pânza, timpul ploios va predomina, în vreme ce un cerc luminos în jurul lunii la răsărit anunţă vreme senină statornică. Acum e momentul potrivit pentru al doilea semănat al spanacului şi verzei, pentru săpatul porumbului, plivitul viilor şi începutul secerişului.

Sursa foto: wikimedia.org