Sfinții Bartolomeu și Barnaba trebuie respectați

Se spune că Bartolomeu ne ferește de furtuni. Este unul dintre sfinții pomeniți în ritualurile menite să apere recoltele și trebuie cinstit cum se cuvine. Sfântul Bartolomeu este știut și drept Vartolomeu sau Vartolomeul grâului. Se spune că de ziua lui începe să scadă ziua și se fac primii pași către iarnă. În folclor, acest moment din an se traduce prin „vara se-nvârte spre iarnă”. De la „a învârti” se pare că s-ar trage și numele de Vartolomeu în acest context. De aceea, femeile nu torc și nu lucrează nimic ce presupune învârtirea unor obiecte. Pentru că ar risca să aibă parte de vijelii, furtuni, vârtejuri de ape și chiar de probleme de sănătate, cum sunt amețelile.

Tot când se serbează Sfinții Bartolomeu și Barnaba, cine se pricepe face farmece de întoarcere a faptelor rele asupra făptașilor. Și se mai spune că în această zi înfloresc teii. Sfântul Bartolomeu a fost răstignit, apoi băgat într-o raclă de plumb și aruncat în mare. Racla a plutit până în regiunea Siciliei, unde a fost descoperită de localnici, iar trupul a fost îngropat. Pentru că au avut loc nenumărate minuni la mormânt, sfântul și-a căpătat renume, iar toți cei care merg să se roage la el capătă vindecare, liniște și bucurie în suflet.

Barnaba alină sufletele triste

Sfântul Barnaba a fost unul dintre cei 70 de Apostoli care au călătorit împreună cu Sfântul Pavel. Se spune că numele acestuia se traduce prin „fiul mângâierii”, motiv pentru care toți cei cu sufletele împovărate de tristețe i se roagă pentru a găsi alinare. S-a născut în Cipru și a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Ierusalim, la Roma şi în Alexandria. A fost ucis cu pietre şi băgat în foc de către greci şi iudei. Cărțile sfinte îl pomenesc și sub numele de Varnava, spunând că ar fi fost îngropat cu Evanghelia lui Matei, scrisă chiar de el, carte care mai târziu a fost descoperită lângă trupul neînsuflețit.

Sursa foto: 123rf.com