Nebănuite sunt căile Domnului. Și tare superstițioși trebuie să fie cei ce calcă pe ele, dacă au ajuns să ceară ajutorul sfinților, în cele mai ciudate episoade ale vieții, înainte de a ajunge la El. Numai așa se explică prezența în credința oamenilor din întreaga lume a unor sfinți protectori cu misiuni cel puțin bizare. Ca să știi pe viitor cui să te rogi la nevoie, iată care sunt sfinții mai puțin cunoscuți, dar care apără de rele.

Ai alunițe? Sfântul Ulric veghează!

Printre acești sfinți protectori se numără și patronul oamenilor cu alunițe. Adică Sfântul Ulric din Augsburg. A fost primul episcop canonizat de Papa și a trăit între anii 890 și 973. Pe lângă faptul că are grijă de alunițele oamenilor, el mai are rolul de a proteja și împotriva complicațiilor la naștere, stărilor de confuzie, febrei, șoarecilor. În plus, tot el face ca oamenii să moară fericiți.

Și animalele au nevoie de protecție

Știai că și de câinii turbați ne apără cineva anume? Este Sfântul Hubert de Liege, protectorul vânătorilor. De viță nobilă, fiu de duce, în Evul Mediu, Sfântul Hubert a fost unul dintre cei mai onorați sfinți ai Bisericii Catolice. Tot el îi veghează pe cojocari, blănari, crescătorii de câini. Pe de altă parte, Sfântul Brendan Navigatorul este protectorul balenelor. Se spune că, într-o călătorie pe mare, acesta a văzut în zare ceva ce semăna cu insulă. A ancorat în apropiere și, împreună cu alți călugări, a coborât pe insulă. Acolo, a oficiat o slujbă de Paști. Dar, când au aprins focul pentru a se încălzi, Sfântul Brendan a descoperit că stăteau de fapt cu toții pe spinarea unei balene. Sfântul Anton este și protector de animale domestice, iar Sfântul Valentin, al turturelelor și vrăbiilor.

Medicii și bolile au sfinții lor

În vreme ce Sfânta Apollonia este deja cunoscută ca fiind patroana medicilor dentiști și vindecătoare de dureri de dinți, Sfântul Rene Goupil îi veghează cu mare atenție pe anesteziști. Pe de altă parte, Sfânta Gertrude de Nivelles are grijă ce cei ce suferă de surifobie, adică se tem de șoareci, iar Sfânta Scholastica apără împotriva convulsiilor. Până și bolnavii de dizenterie au cui să se roage. Sfântul Policarp îi ajută. Dar, cu siguranță, la asta nu te-ai fi gândit niciodată: bolile cu transmitere sexuală și chiar și hemoroizii au sfinții lor! Sfântul Fiacrius se ocupă cu asta. Tot el are grijă de grădinari și de taximetriști. Sfinții Rochus și Sebastian apără împotriva ciumei.

Există un Dumnezeu al bețivilor!

Da, doar că este vorba despre Sfânta Monica, protectoarea alcoolicilor. Este considerată salvatoarea celor căzuți în patima beției, fiind pomenită mai ales de femeile ai căror soți nu se pot desprinde de acest viciu. Ziua ei e 27 august.

Și răufăcătorii trebuie protejați

Deși nu se poate spune că mai poate face prea multe pentru ei, Sfântul Dismas e protectorul condamnaților la moarte. El este unul dintre cei doi hoți alături de care a fost crucificat Iisus. Iar Sfântul Dominic Savio îi are în grijă pe micii infractori care măresc rândurilor delincvenților juvenili. Părinții copiilor catolici care o apucă pe căi greșite i se roagă neîncetat.

Mediul on-line e protejat de Sus

Deși pare greu de crezut, Sfântul Isidor din Sevilla a fost desemnat patronul spiritual al Internetului, chiar dacă a trăit în secolul al VII-lea. Și asta pentru că a fost preocupat de cunoaștere, de creație, de știință. Totuși, hackerii nu-l agrează ca patron și și-au ales propriul protector, pe Sfântul Expedit, cel ce oferă soluții rapide la orice.

Nici emigranții nu sunt singuri

Sfântul Ieremia Valahul are grijă de cei care au luat calea străinătății. El însuși fost emigrant, de pe meleaguri românești în Italia, este îngropat în Sicilia, la Napoli și continuă să facă minuni și dincolo de moarte.

Sursa foto: Flickr.com