Cuvântul nostru mosci (moaște) vine de la rădăcina mosci (tărie), ceea ce pentru om e tocmai scheletul pe care se ține trupul.

De la primele veacuri ale creștinismului, Eusebie al Cezareii spunea despre rămășițele pământești ale Sfinților Mucenici că sunt mai de preț decât cele mai scumpe pietre sau decât aurul.

Moaștele sunt rămășițele pământești ale unui om sfânt, fie ele trupuri păstrate în întregime, fie oase și chiar țărână și cenușa.

Sfintele Moaște și miracolele atribuite sfinților

Sfintele Moaște ale Sf. Parascheva

Cuvioasa Parascheva este celebrată pe 14 octombrie, sfintele ei moaște aflându-se la Catedrala Mitropolitană din Iași.

Vestea că rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Paraschiva e mult folositoare și ajutătoare s-a răspândit în cele patru colțuri ale lumii ca vântul și ca gândul.

Așa se face că, în fiecare an, pelerinii vin să se convingă și să vadă cu ochii lor minunile ei.

Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale. Adevărate miracole!

Are puterea de a îndepărat toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei cu sfintele ei moaște.

Sfânta Parascheva ascultă fiecare rugăciune şi nu întârzie să le vină în ajutor celor ce îşi pun speranţa în puterea ei şi o roagă cu credinţă.

Sf. Nectarie

Rugăciunile către Sf. Nectarie vindecă bolnavii, înlătură greutățile ce apasă sufletele, ascultă și împlinește nevoile celor care se roagă la el.

Sunt cazuri în care oameni extrem de bolnavi și care urmau să ajungă pe masa de operație s-au rugat la Sfintele Moaște ale lui Nectarie.

Minunile nu au întârziat să apară, lucru care a uimit și medicii care aveau în grija lor respectivii bolnavi.

Rugăciunile către Sf. Nectarie a ajutat și mamele însărcinate ce aveau probleme. Astfel, ele au reușit să ducă sarcina până la final, cu brio, și au avut copii sănătoși.

Sf. Ioan cel Milostiv

Are grijă de oamenii sărmani și săraci care trăiesc la limita existenței.

Cei care s-au rugat la dânsul au cunoscut că viața îți poate surâde și te poate surprinde când te aștepți mai puțin.

Sf. Nicolae

Sfântul Nicolae Făcătorul de minuni ascultă fiecare rugăciune spusă cu credință din partea celor care au nevoie.

A înfăptuit miracole – a vindecat oameni bolnavi care nu mai aveau speranța că se vor face bine.

El este și ajutătorul călătorilor şi ocrotitorul rătăciţilor şi al celor aflaţi în primejdie.

„Te lăudăm pe tine, Sfinte Nicolae, căci familiilor care cu nădejde aleargă la minunatul tău ajutor, prin mijlocirile tale către Mântuitorul Hristos le rânduieşti viaţă paşnică, binecuvântare şi izbăvire din ispitele şi împrejurările cele grele ale vieţii”.

Sf. Ilie Lăcătușu

n momentul descoperirii trupului neputrezit al părintelui Lăcătușu, Mihai Spirache, nepotul părintelui, a rămas uimit. „Nu eram singurul care simțeam acea mireasmă deosebită: și cei din jurul meu o remarcau!…”.

Rudele au lăsat timp de mai multe săptămâni trupul în contact cu aerul, acesta neafectând în nici un fel trupul părintelui.

Vestea aflării moaștelor părintelui Ilie Lăcătușu s-a răspândit rapid, el fiind cinstit de către credincioși ca pe un sfânt.

Pelerini din toate colțurile țării vin să se roage aici pentru viața lor, pentru casă, sănătate, copii, examene, boli grave.

Sf Ciprian

Biserica îl sărbătorește, pe 2 octombrie, pe Sfântul Mucenic Ciprian, protectorul credincioșilor în fața vrăjilor.

Sfântul Ciprian face minuni: dezleagă farmece și blesteme, vindecă boli cărora medicii nu le dau de cap, încheagă căsniciile, ajută femeile sterpe să facă copii.

Cine se roagă la sfintele moaște primește ajutor. Și pentru ca rugile să fie împlinite, trebuie să se țină post aspru, măcar trei zile, înainte de a merge la racla sfântă, miercurea și vinerea.

Unii oameni spun că citirea Acatistului Sfântului Ciprian se face doar de către preoți avizați, numai în biserică, nu de orice muritor de rând și în niciun caz acasă.

Alții recomandă citirea Acatistului, vreme de 40 de zile, chiar și acasă, însoțită de post aspru.

Sf. Maria Magdalena

La Mănăstirea Simono-Petra din Sfântul Munte Athos se păstrează cu mare evlavie mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena.

Sfânta Maria, cea numită Magdalena, a fost uceniţa şi mirono­siţa lui Hristos cea dintâi şi cea mai mare decât toate mironosiţele şi purtătoarele de mir.

Printre minunile atribuite moaștelor sale se numără stingerea de incendii, risipirea dăunătorilor de culturi,

Mâna stângă a mironosiţei, cea care potrivit evangheliştilor a atins veşmintele Mântuitorului, se păstrează cu sfinţenie în Mănăstirea Simonos-Petras.

Mâna este întreagă, cu piele şi tendoane, şi răspândeşte un miros plăcut.

Sf. Efrem

Moaștele Sf. Efrem îi ajută pe cei care se roagă și care îi citesc acatistul.

Persoane care și-au dorit să se căsătorească, să scape de depresii, protejează familiile, scapă de boli, ajută la examene.

Trebuie știut faptul că cinstirea Sfintelor Moaște, precum și închinarea la icoane reprezintă trepte care ne duc mai aproape de Dumnezeu.

Orice creștin trebuie să fie conștient de faptul că Dumnezeu lucrează prin sfinți și răspunde rugăciunilor făcute la moaște sau icoane.

Sursa foto