Sfântul Teodor Tiron a viețuit pe vremea împăraţilor Maximian şi Maximin. A intrat în oastea tironilor, motiv pentru care a fost chemat să-și mărturisească credința în Hristos. Oastea batjocorea idolii elenilor, considerându-i statui neînsufleţite şi lucruri făcute de mâini omeneşti. A primit timp de gândire înainte. În acest răstimp, a făcut o faptă care a rămas în istorie. A ars statuia care o reprezenta pe mama zeilor eleni. Fiind prins, a fost chinuit în fel și chip. El însuși a fost băgat într-un cuptor încins, unde și-a și găsit sfârșitul mucenicesc.

De la Sfântul Teodor Tiron citire…

Sfântul Teodor Tiron este pomenit, de obicei, în mănăstirea ce-i poartă numele, în Torachia, în prima zi de sâmbătă din Postul Mare. Și asta pentru că, în această zi, a săvârşit așa-numita minune a colivei. Atunci a izbăvit poporul ortodox de hrana provenită de la animalele sacrificate pentru idoli. Prima sâmbătă din Post în care se face parastas pentru morți este cea a lui Teodor. Este cunoscută și sub numele de „Sâmbăta colivelor”. Este vorba despre Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, cel de la care s-a transmis până azi obiceiul de a se face și împărți colivă.

După 50 de ani de la moartea lui, împăratul Iulian Apostatul a poruncit să se stropească cu sângele animalelor sacrificate pentru idoli toate produsele din piaţa cetăţii. Și asta ca să batjocorească Postul Mare al creştinilor. Atunci, i-a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie Sfântul Teodor, care i-a spus să fiarbă grâu şi să împartă tuturor locuitorilor. Ca să nu mai fie nevoiți să meargă la piață. Zis și făcut. Astfel, credincioșii au fost feriți de a pica în păcat, motiv pentru care s-a hotărât ca Sfântul Teodor să fie pomenit la finele primei săptămâni din Postul Mare. În amintirea acestei întâmplări minunate, vinerea seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite, se cântă Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor. Apoi, se sfinţeşte coliva şi se împarte credincioşilor.

Sursa foto: wikimedia.org