Sfântul Partenie din Lampsakos nu se numără printre sfinții populari din panteonul creștin. Cu toate astea, Sfântul Partenie este unul dintre cei mai mari făcători de minuni. Este slăvit pentru puterea lui de a tămădui boli dintre cele mai grave, cu precădere cancerul de orice tip. Credincioșii i se roagă și pentru a fi dezlegați de farmece și blesteme, dar și pentru a ține pericolele la distanță.

Sfântul Partenie este plin de har

A trăit pe vremea împăratului Constantin. La început, nu era știutor de carte. Și se îndeletnicea uneori cu pescuitul. Dar munca lui era să facă fapte bune, așa încât și peștele pe care-l prindea îl împărțea celor aflați la nevoie.  Atât de mare îi era evlavia şi virtutea, încât a primit har divin de a alunga demonii şi de a vindeca tot felul de boli. Mai târziu, a învățat carte și a ajuns preot. Apoi, a devenit episcop al Lampsacului. A săvârșit multe minuni şi a proorocit viitorul.

Continuă să facă minuni și dincolo de moarte, scoțând demonii din oameni, desfăcând vrăji și farmece, vindecând cancerul, bolile trupești și sufletești, salvând lumea din primejdii, rezolvând situații dintre cele mai dificile. La început, i se spunea „Sfântul tămăduitor al cancerului de prostată”. Însă, femeile vindecate de el au făcut ca faima sfântului să crească. Și să fie recunoscut ca tămăduitor de boli numeroase și diferite.

Rugăciune la Sfântul Partenie

„Dumnezeiesc har de minuni ai primit, de Dumnezeu înţelepţite, Sfinţite Partenie. Făcătorule de minuni şi purtătorule de Dumnezeu, toate patimile credincioşilor ai curăţit. Duhurile celui viclean le-ai alungat. Pentru aceasta pe tine te lăudăm, ca pe un mare slujitor al Harului lui Dumnezeu. Prin iconomie dumnezeiască ai făcut, Părinte, minuni neobişnuite spre mântuirea altora. Ai nimicit puterea demonilor şi ai vindecat boli grele. Și îi tămăduișeti, Părinte Partenie, pe cei care strigă: Aliluia!

Ca pe un arhipăstor prea îndumnezeit al Lampsakului şi ca pe un făcător de minuni şi izvor îmbelşugat te lăudăm pe tine, Ierarhule insuflat de Dumnezeu. Iar tu, ca unul care are îndrăzneală către Domnul, roagă-te să fie izbăviţi de tot necazul cei care strigă către tine: Bucură-te, Părinte Partenie!”

Sursa foto: wikimedia.org