Ziua de 6 decembrie a fiecărui an este una de sărbătoare. Conform tradiţiilor româneşti, sărbătoarea religioasă se suprapune cu venirea lui Moş Nicolae. Atât copiii, cât şi cei mari îşi pregătesc încălţările curate lângă uşă. Ca să le găsească dimineaţa pline cu daruri.

Sfântul Nicolae ne veghează

Data de 6 decembrie este ziua în care a murit Sfântul Nicolae. Este vorba despre cel ce a fost Arhiepiscopul Mirei Lichiei. Este cunoscut drept făcător de minuni și apărător al credinţei. Creștinii îl venerează ca fiind puternic apărător al copiilor, văduvelor, mamelor singure și fetelor necăsătorite. Propovăduitor al credinței, Sfântul Nicolae a rămas în istoria religioasă drept apărătorul ortodoxiei. Încă din timpul vieții, Nicolae a fost recunoscut pentru faptele lui de milostenie și pentru puterile lui tămăduitoare.

Este protectorul marinarilor și al călătorilor, ocrotitor al copiilor, școlarilor, studenților, al judecătorilor, criminalilor, hoților, comercianților, bucătarilor, sărbătorit laolaltă de ortodocși, catolici și protestanți. Moaștele Sfântului Nicolae se află la Bari, în Italia. Întreaga lume creștină îl venerează și i se roagă pentru ajutor. Căci Sfântul Nicolae îi ajută pe toți cei aflați la nevoie.

Ce aduce el?

Obiceiul e ca cei cuminți să primească daruri, cei răi, nuielușe. Dar se știe că Sfântul Nicolae este protectorul tuturor copiilor, al școlarilor, orfanilor și fetelor sărace. Pentru toți aduce câte ceva, el fiind și apărătorul văduvelor, gospodinelor, soldaților, marinarilor, comercianților, bucătarilor, al călătorilor, judecătorilor, dar și al criminalilor. Darurile pe care le aduce el sunt dulci și parfumate, constând, în general, în fructe și dulciuri. Se spune că, dacă de Sfântul Nicolae fumul sobelor iese în sus pe coş, vine ger. Dacă se lasă jos, va ninge mult. Dacă pe 6 decembrie e frig, va urma un an cu recolte bogate.

Sursa foto: Shutterstock