În religia ortodoxă, Sfântul Apostol Filip este al treilea chemat dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Este celebrat la data de 14 noiembrie. Nu s-au păstrat prea multe informații despre viața și activitatea acestui martir în numele credinței. Dar a rămas în istoria religioasă drept unul dintre cei mai importanți propovăduitori creștini. Se mai spune că Sfântul Apostol Filip este unul dintre protectorii spirituali ai românilor. Căci a fost misionar în Dobrogea. Se pare că l-ar fi însoțit pe Sfântul Andrei, în misiunea lui de a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.

Pământul l-a plâns pe Sfântul Filip Apostolul

A fost concetățean cu Sfinții Apostoli Andrei și Petru, în Betsaida Galileii. Sfântul Filip Apostolul s-a remarcat prin înțelepciunea căpătată în urma lecturării cărților proorocilor. Puritatea trupească și sufletească au făcut ca Iisus să-i ceară să-L urmeze. A propovăduit credința și zicerile Evangheliei  împreună cu sora sa, Mariamni, și cu Apostolul Vartolomeu.

Trecând prin cetăţile Lidiei şi Misiei, au fost supuși multor chinuri din partea necredincioșilor. Au fost bătuți, schingiuți, întemnițați și loviți cu pietre. Ajuns în Ierapoli, Sfântul Filip a fost târât pe pământ de către greci, pe uliţele cetăţii. I s-au sfredelit gleznele, apoi a fost răstignit pe o cruce din lemn, cu capul în jos. În ciuda suferințelor, Apostolul nu a încetat nicio clipă să se roage. Și și-a dat sufletul în mâinile sfinte ale lui Dumnezeu.

În clipa în care a părăsit lumea celor vii, pământul s-a cutremurat cu înfricoşare şi a scos un geamăt prelung, despicându-se şi înghiţind necredincioşii. Ceilalţi rămaşi, speriaţi, au îngenunchiat în faţa Apostolului Vartolomeu şi a Sfintei Mariamni, care au fost spânzuraţi. Apoi, rămăşiţele lor pământeşti au fost înhumate. Ulterior, moaştele Sfântului Filip au fost duse la Roma, unde sălăşluiesc şi azi, în Biserica Sfinţilor Apostoli, alături de cele ale Sfântului Iacob cel Mic.

Ce NU trebuie să faci la Filipii de Toamnă

Pe 13 noiembrie, de ,,Ziua lupului”, este începutul Filipilor de toamnă. Legenda spune că Filipii au fost apostoli aruncaţi într-o groapă plină cu lupi și au scăpat nevătămaţi, prin credință. Alții spun că Filipii ar fi fost 6 fraţi rătăcitori prin lume, cu puterea de a-i poci pe cei ce nu-i cinsteau. În folclor, Filipii au puterea de a apăra casele de foc, de lupi, de şerpi şi de primejdii.

Ca să-ți fie bine, nu mătura, nu da gunoiul afară din casă, nu măcina, nu tăia și nu coase, nu deschide ferestrele, nu da nimic cu împrumut. Ține această sărbătoare și dacă vrei să fii plăcută, sănătoasă, să capeți darul de a vorbi frumos și ca să nu suferi de friguri. La 14 noiembrie, ultima zi de desfrânare înaintea intrării în Postul Crăciunului, este Lăsata secului.

Prepară, ospătează-te și împarte plăcinte și colțunași cu brânză și alte bunătățuri. Se spune că, dacă fetele nemăritate ţin post negru în această zi, imediat după Paşti se vor mărita. Resturile și firmiturile de la masa de Lăsata secului se aruncă numai înspre Răsărit, pentru a nu se împrăștia belșugul fără rost. Postul este unul al Bucuriei, căci nu este foarte restrictiv, iar marele eveniment de la final este Nașterea Mântuitorului.

Sursa foto: Wikimedia Commons