Ziua de 14 iunie îi este dedicată Sfântului Prooroc Elisei, unul dintre protectorii recoltelor și ai agricultorilor. În popor, oamenii numesc această sărbătoare Aliseul sau Aliseiul grâului. Potrivit scrierilor religioase, Sfântul Elisei Proorocul ar fi fost ucenic al Sfântului Ilie, de meserie agricultor. S-a numărat printre făcătorii de minuni. Așa că oamenii s-au obișnuit să-i respecte ziua, pentru a nu se răzbuna.

Cine este Sfântul Elisei

Încă de la naștere, Sfântul Elisei a fost ursit să devină prooroc. Preotul a zis că „prooroc s-a născut astăzi în Ierusalim, care va strica cele cioplite şi va zdrobi cele vărsate.” Iar Dumnezeu și-a arătat lucrarea minunată prin mâinile, vorbele și faptele proorocului Elisei. După ce s-a stins din viață, a fost înhumat în regiunea Sevastopoli. A proorocit venirea Domnului, a vindecat apele din Ierihon, care erau sterpe şi sărate. A înviat şi morţi şi a curăţit de lepră pe Neeman Sirianul şi a făcut multe alte minuni.

Aliseul se respectă

În tradiția populară, pe 14 iunie, e Aliseul grâului. Așa i se spune în folclor zilei Sfântului Prooroc Elisei. El are grijă de lanurile de grâu și de sporul lor. De aceea, e bine ca în această zi să se dea de pomană pentru morți și să nu se lucreze decât până la amiază. Altminteri, grindina va distruge recoltele, ielele își vor face mendrele, bobul de grâu va fi sec, va face tăciune, se vor măna viile și se vor îmbolnăvi vitele. Nu ai voie să muncești, ca să nu ai parte de furtuni, de grindină și de trăsnete, ca să ai parte de recolte bogate de grâu. Sfântul Elisei ține și bolile, pagubele și toate relele de cei care îl respectă cum se cuvine. Se mai spune că cine ține această zi nu va fi mușcat de șarpe, nu va orbi și va avea copii sănătoși.

Sursa foto: wikimedia.org