A văzut lumina zilei în anul 1508, în satul Trikkala, din Peloponez, într-o familie de nobili bizantini de rang înalt. Însă a rămas pentru credincioși un simbol al vindecătorilor. Este cel ce alungă demonii, spiritele rele și readuce lumina în mințile întunecate.
Sfântul Cuvios Gherasim s-a dedicat credinței
Încă de foarte tânăr, Cuviosul Gherasim a ales calea credinței. Așa se face că a fost tuns în monahism și a primit Schima Mare, cea mai înaltă treaptă a vieții monahale, chiar la Muntele Athos. A viețuit vreme de 12 ani la Ierusalim, unde a și fost hirotonit diacon, de către însuși Patriarhul Gherman. Apoi, a ales ca loc de rugăciune pitoreasca insulă grecească Zachintos. În 1555, s-a mutat în Kefalonia, o altă insulă minunată din Marea Ionică, într-o peșteră din regiunea Lassi. Ulterior, a ales să-și continuie traiul în centrul insulei, unde a și restaurat o biserică veche și a înființat o mânăstire de maici, numită atunci Noul Ierusalim și cunoscută azi ca Mânăstirea Sfântului Gherasim.
S-a îngrijit ani la rând de cei sărmani, transformând mânăstirea într-un veritabil centru social caritabil. Puternica sa credință a făcut ca, în timp, să i se ducă vorba de a fi mare tămăduitor, săvârșind minuni vindecătoare de trup și suflet și, mai cu seamă, de boli ale minții. Datorită harului său, și-a presimțit propria moarte, așa încât nu și-a dat duhul până ce nu a binecuvântat toate măicuțele din mânăstire.
S-a stins pe 15 august în 1579. După doi ani, pe 20 octombrie, la deschiderea mormântului, s-au descoperit rămășițele sale pământești intacte, frumos mirositoare. Așa se face că data de 20 octombrie a devenit una de prăznuire a dezvelirii sfintelor sale moaște. Și, pentru că la 15 august, ziua nașterii Cuviosului Gherasim, se comemorează Adormirea Maicii Domnului, s-a hotărât ca sărbătoarea Sfântului Gherasim să fie celebrată pe 16 august.
Alungă demonii și duhurile rele
Chiar și dincolo de moarte, moaștele Sfântului Gherasim continuă să facă minuni, dintr-o raclă din sticlă și argint. Este cunoscut ca protector și vindecător al bolnavilor psihici și al persoanelor demonizate. În zilele lui de prăznuire, racla cu trupul său este purtată în poziție verticală, pe deasupra celor suferinzi, în Kefalonia, la fel ca Sfinții Dionisie din Zachintos şi Spiridon din Corfu. Localnicii îl cinstesc cu mare evlavie și îl consideră protectorul insulei, motiv pentru care foarte mulți copii îi poartă numele.
Vezi și RUGĂCIUNEA CĂTRE SFÂNTUL IERARH NICOLAE
Sursa foto: Pinterest