Sfânta vineri era o zi respectată în vremurile mai vechi. Dacă țineai rânduielile și obiceiurile legate de vineri, îți mergea bine în toată săptămâna care urma să vină.

După duminică, ziua în care oamenii mergeau la biserică și se odihneau, vinerea era cea de a doua zi sfântă a săptămânii, legată de patimile lui Hristos și de sfânta cruce.

Ce trebuie să faci în sfânta vineri, ca să ai parte de bine

Înainte de toate, rânduiala veche spune că vinerea trebuie să ții post. Cine ține post vineri își curăță trupul și sufletul și are parte de zile bune, este ferit de rele și va atrage binele și norocul în casa lui.

Vinerea se ține cu credință, este bine să te rogi vineri, ca și duminică, și să ții un moment de odihnă. Cine cinstește astfel sfânta vineri va avea parte numai de lucruri bune și va fi ajutat de Dumnezeu.

Vinerea trebuie să mănânci puțin, de post, trebuie să vorbești puțin, trebuie să te ferești de orice sfadă sau gâlceavă și să te ferești de vin. Vinerea nu este bine să te distrezi, ci este bine să trăiești cumpătat pentru că este zi de post.

Copiii născuți vinerea se spunea că aveau să fie credincioși, statornici și iubitori cu părinții lor.

Vinerea, o zi încărcată de superstiții

În mod surprinzător, deși era o zi sfântă și o zi de post și rugăciune, vinerea a fost încărcată cu o mulțime de superstiții și interdicții, unele dintre ele greu de înțeles.

Vinerea, gospodinele nu aveau voie să coace pâine și nici să facă borș. Altfel atrăgeau bolile și relele asupra casei.

Vinerea nu se făcea curat, nu se mătura și nu se arunca cenușa din sobă, că aruncai tot norocul și binele din casă.

Vinerea nu era bine să mănânci usturoi, pentru că a doua zi se împărtășea îngerul tău păzitor.

Fetele și femeile erau învățate să nu se spele pe cap vinerea, să nu se gătească, să nu folosească sulemeneli sau farduri, cum le zicem azi. Este zi de post, în care trebuie să fii cumpătat și cucernic.

Vinerea, când pica în data de 13 a lunii, era o zi temută chiar dacă este sfânta vineri. Oamenii se tem foarte mult de vineri 13, se tem de ghinion, de accidente, de pierderi mari și de certuri urâte.