An de an, a doua zi după Rusalii, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfânta Treime, formată din Tatăl-Creatorul, Fiul-Mântuitorul și Duhul Sfânt, aducându-i cinstirea cuvenită. Cărțile sfinte spun că „întru această zi, prăznuim pe însuși preasfântul și de viață făcătorul și întru totputernicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu”. Iubirea se află la originea conceperii noastre după chipul Sfintei Treimi. Deși se vorbește despre despre trei entități distincte, Sfânta Treime vine să confirme puterea absolută, dragostea nețărmurită și lumina eternă a unui singur Dumnezeu, esența tuturor lucrurilor, al cărui Duh Sfânt le aduce desăvârșirea. Este și motivul pentru care, în Lunea Duhului Sfânt, este sărbătorită și Sfânta Treime.

Calendarul Ortodox 2016. Ce simbolizează Sfânta Treime

Este Taina iubirii supreme. Deși termenul în sine nu este menționat în Sfânta Scriptură, noțiunea trinității, a Sfintei Treimi a prins rădăcini în învățătura de credință a Bisericii abia din secolul al IV-lea după Hristos. Doctrina Sfintei Treimi se traduce prin „Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, întreit în persoane, dar unic în ființă, este Dumnezeu Atotputernic, Preexistent firii și complet Independent în raport cu orice”. Aceasta a iscat numeroase controverse de-a lungul timpului, cu precădere în înalta lume bisericească. Cu toate astea, potrivit religiei creștin-ortodoxe, Sfânta Treime înseamnă Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Dumnezeu este dincolo şi înainte de timp, lucrează înăuntrul timpului, nu este o substanţă ori o mare forţă, ci iubire absolută. După scrierile religioase, Dumnezeul Bisericii Creştin-Ortodoxe este Dumnezeul „cel viu”, care lucrează în creaţia Sa. Sursa şi unitatea Sfintei Treimi este Tatăl, din care se naşte fără de timp Fiul şi din care purcede Sfântul Duh. Iar Tatăl proslăvește Fiul în Duhul Sfânt, iar Acesta dăruiește Bisericii darul Împărăției lui Dumnezeu.

Duhul Sfânt e în fiecare creștin

Calendarul Ortodox 2016. Lunea Rusaliilor este cunoscută și ca Lunea Sfântului Duh. Acesta este Cel care leagă Biserica atât de comunitatea istorică a Apostolilor din ziua Cincizecimii, precum și de adunarea din „zilele de pe urmă”. Prin Pogorârea Duhului Sfânt, Biserica devine o realitate, iar a fi creștin înseamnă a avea Duhul Sfânt. Sărbătoarea rememorează și trimiterea Sfântului Duh de către Dumnezeu peste Apostolii Mântuitorului. Acest praznic bisericesc se numără printre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paști și de ziua Duminicii. În vremuri străvechi, catehumenii primeau botezul în această zi, iar oamenii duceau la biserici flori și ramuri de copaci, drept mulțumire pentru recolte.

Sursa foto: wikimedia.org