Creștinii au trei sărbători în care o prăznuiesc pe Sfânta Sofia, dar fiecare sărbătoare este închinată altei femei cucernice. Ne-am obișnuit să urăm La mulți ani de Sf. Sofia și în luna septembrie, și în luna iunie. Iată care este diferența dintre aceste sărbători.
Sfânta Sofia, sărbătorită pe 17 septembrie
Data de 17 septembrie este trecută în calendar drept praznic cu cruce neagră pentru Sfânta Muceniță Sofia, amintită cu cele trei fiice ale sale. Această sfântă este considerată ocrotitoare mamelor de fiice și ocrotitoare tuturor părinților care și-au pierdut copiii.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/09/sfanta_sofia-si-cele-3-fiice.jpg)
Sf. Muceniță Sofia a trăit în secolul al II-lea după Hristos la Roma, într-o perioadă tulbure în care creștinii erau aprig prigoniți de împărații romani care se închinau la idoli. Sofia a rămas văduvă de tânără cu trei fete. Ea se închina la Dumnezeu, avea mare credință în preceptele creștine, dar încerca să își ascundă religia de teama prigonitorilor. Cele trei fiice ale ei erau botezate Pistis (credință), Elpis (nădejde) și Agapis (dragoste).
Din nefericire, guvernatorul cetății a descoperit care era adevărata credință a Sofiei și a obligat-o să renunțe la Dumnezeu și să i se închine zeiței Artemis.
Sofia a refuzat și a fost arestată, supusă unor cazne cumplite. Ea a refuzat cu mult curaj să se lepede de credința ei, fiind convinsă că Dumnezeu avea să o păzească. Împăratul Adrian, aflând de încăpățânarea Sofiei, a dar poruncă să îi fie ucise fetițele. Ordinul a fost executat, iar Sofia a fost aruncată din închisoare și trimisă să își îngroape singură copiii. Trei zile și trei nopți a plâns neîncetat la mormântul lor, dar Dumnezeu s-a îndurat de durerea ei sfâșietoare și i-a chemat sufletul la ceruri.
Sfânta Cuvioasă Sofia, sărbătorită pe 4 iunie
Ziua de 4 iunie este o altă zi închinată unei sfinte care a purtat numele Sofia. Sfânta Cuvioasă Sofia este ocrotitoarea orfanilor și a celor nevoiași.
Aceasta avea 6 copii, dar a rămas văduvă de tânără. Era o femeie cucernică și blândă, foarte miloasă și grabnic ajutătoare. Povestea spune că și-a pierdut toți copiii din cauza unei molime și a rămas singură pe lume. Dar din acel moment, ea a devenit mama tuturor copiilor orfani din Rhodope.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/09/Sf-Cuvioasa-Sofia.jpg)
Sfânta Sofia trăia doar cu apă și pâine și muncea să îi hrănească pe copiii rămași pe drumuri. A dus o viață austeră și se ruga neîncetat la Dumnezeu. Ea s-a călugărit spre sfârșitul vieții, dar și-a continuat actele de caritate. Datorită sacrificiilor pe care le-a făcut în viață și credinței ei, Sofia a fost chemată de Dumnezeu la ceruri. De atunci, ea este sărbătorită pe data de 4 iunie.
Sfânta Sofia cea nouă din Kleisoura, sărbătorită pe 6 mai
Calendarul creștin s-a îmbogățit cu o nouă sărbătoare închinată Sf. Sofia, pe data de 6 mai. Poveste este mult mai recentă și destul de bine documentată. Este povestea unei femei pe nume Sofia, născută în anul 1883, în Trapezunt, Pont. După ce și-a pierdut soțul și copilul, Sofia a devenit tot mai credincioasă și tot mai generoasă cu oamenii suferinzi. Ba chiar a avut o viziune care a scăpat de la moarte sigură câteva sute de oameni. Pe când se afla în post și rugăciune, i s-a înfățișat Sf. Gherghe care a avertizat-o că oamenii dintr-o localitate apropiată urmau să fie arestați și persecutați de autorități. Sofia i-a avertizat și au reușit să fugă cu toții. Ea însăși a părăsit acele locuri și a ajuns în exil, în Grecia, în 1919. De cum a pus piciorul pe pământ elen, Maica Domnului i-a apărut în fața ochilor și a chemat-o la mănăstirea Kleisoura din Kastoria.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2022/09/Sf-Sofia-cea-noua.jpg)
Aici și-a petrecut tot restul vieții, îmbrăcată în haine ponosite, postind în fiecare zi și rugându-se. Aflând cât de cucernică și bună era la suflet, multă lume a început să vină câutând sfatul acestei femei și binecuvântarea ei. Tot ce primea, cuvioasa Sofia punea deoparte și dădea mai târziu oamenilor sărmani. Nu păstra nimic pentru ea, nici bani, nici haine, nici mâncare. Ea trăia pe lângă mănăstire ca o ascetă. Când s-a îmbolnăvit grav, suferind cumplit de stomac, cuvioasa Sofia a refuzat orice tratament, fiind convinsă că va fi salvată de Maica Domnului. Iar rugăciunea i-a fost ascultată, pentru că s-a înzdrăvenit ca prin minune peste noapte.
Sfânta Sofia de la Kleisoura a trecut la cele veșnice în ziua de 6 mai 1974 și de atunci ziua de 6 mai este zi de praznic în cinstea ei.