Sfânta Scolastica a fost sora Sfintului Benedict, întemeietorul vieţii monahale în Occident şi patron al Europei. Scholastica si-a consacrat existenta slavirii lui Dumnezeu, inca de la varsta de 5 ani. Dupa momentul istoric in care fratele sau, Sfantul Benedict s-a stabilit la Monte Cassino, unde a fondat faimosul ordin al calugarilor catolici benedictini, Scholastica a decis sa urmeze aceeasi cale. In consecinta, s-a stabilit la Plombariola, in apropiera Manastirii Benedictine din Monte Cassino, unde a fondat si condus o manastire de maici. Sfanta Scholastica a decedat in anul 543. Dupa moartea sa, aceasta a fost considerata protectoarea copiilor care sufera de convulsii. Manastirea de maici din Plombariola a devenit cu timpul un adevarat loc de pelerinaj in preajma zilei de 10 Februarie, cand crestinii catolici italieni sarbatoresc ziua sa.

Sfânta Scolastica veghează și asupra celor ce învață

„Scolastica” se traduce din limba greacă prin „elevă”, „ucenică”. Acest cuvânt exprimă condiţia de elev, ucenic dornic de a cunoaşte, condiţie ce trebuie să o împlinească oricine doreşte să păşească pe drumul ce duce la „bucuria din ceruri”. Sfânta Scolastica este ocrotitoarea celor care suferă de epilepsie, de convulsii și de boli grave. Prin urmare, rugăciunile adresate ei ajută în astfel de situații.

„Știind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfânta Scolastica, ia viața mea în mainile tale și mijlocește precum știi mântuirea mea. Daca voia Domnului este să duc cu răbdare crucea bolii, dă-mi putere. Și ajută-mă să nu cârtesc din cauza nepuțintelor. Dar dacă Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugăciunile tale, atunci să mă tămăduiești fără șovăială. Ca văzând aceasta să-ți mulțumesc ție și să-L laud în veci pe Doctorul sufletelor și al trupurilor, prin cântarea: Aliluia!”

Sursa foto: 123rf.com