Se povestește că, la exilarea Maicii Domnului, o fecioară neagră, pe nume Sara, s-a rugat să fie și ea luată în barcă. Cu pelerina Salomeii drept punte, ea a pășit, ca și Iisus, peste ape, de la mal la barcă. O altă legendă spune că ar fi fost servitoarea celor doua Marii, Iacobea și Salomea.

Sfânta Sara sau cultul Fecioarei negre

Cultul „Fecioarei negre” este cunoscut. Și se consideră a fi o traducere a Mamei Terra, a materiei din care ne tragem cu toții. Pe de altă parte, există și o altă poveste. Cum că Sara Kali ar fi fost șefa unui trib de țigani de pe malurile Ronului. Ce aveau drept ritual purtarea statuetei zeiței Istar în valurile apelor. Ea a avut viziunea sosirii celor trei Marii, Sfintele fiind cele care au și botezat-o.

În memoria acestor evenimente, rromii din toată lumea se adună în regiunea Camargue, din Franța, pe 24 și 25 mai, la biserica Les Saintes Maries de la Mer și poartă statuia neagră a sfintei în valurile mării. Sfânta Sara a fost pictată, în anul 2001, la iniţiativa Partidei Romilor, în Biserica „Sf. Paraschiva” din localitatea teleormăneană Segarcea-Vale, de către pictorul Ion Alexe.

Sursa foto: wikimedia.org