Despre Sfânta Rozalia se știe că a venit pe lume în anul 1130, într-o familie de nobili. Tatăl ei era descendent al regelui Carol cel Mare. Era de o frumusețe copleșitoare. Iar asta îi primejduia puritatea spirituală și trupească.

Cine a fost Sfânta Rozalia

La un moment dat, pe când avea 14 ani, Sfânta Fecioară i s-a arătat în vis. Și i-a spus să plece din mediul în care trăia. Copila de atunci a părăsit castelul în care locuia. S-a retras în pustietate, într-o peșteră din Muntele Quisquina, însoțită de îngeri păzitori. Familia a găsit-o după o vreme, așa că îngerii au îndrumat-o să plece mai departe. A ajuns pe Muntele Pellegrino. Acolo a viețuit până când s-a stins din viața pământească, la vârsta de 30 de ani. Trupul ei a fost găsit după sute de ani. Iar în anul 1625, când ciuma răpunea masiv locuitorii orașului Palermo, oamenii au început să i se roage, iar ea i-a salvat de la moarte. De atunci, este venerată, atât pe data de 15 iulie, când i-au fost descoperite rămășițele pământești, dar și pe 4 septembrie. Oamenii se roagă la Santa Rosalia pentru sănătate, pentru alungarea bolilor grave și pentru a fi protejați în general.

Palermo e în sărbătoare de ziua ei

Sicilia este în sărbătoare de ziua Sfintei Rozalia, iar în Palermo are loc o procesiune tradițională, în fiecare an, în cadrul căreia moaștele sfintei sunt plimbate pe un traseu bine stabilit, într-un car tras de 40 de măgărițe, decorat cu ornamente florale de excepție. Procesiunea durează mai multe zile, timp în care, pe străzi, răsună cântări religioase și urale ale credincioșilor. Și asta pentru că Sfânta Rozalia a salvat orașul prin credința ei nemărginită și prin rugile către Dumnezeu. Dat fiind că sunt tot mai mulți români care trăiesc în regiune, minunile ei au devenit cunoscute și pe la noi, Sfânta Rozalia bucurându-se de respect și în rândurile creștinilor ortodocși.

Sursa foto: 123rf.com