Sfânta Rita din Cascia a devenit un exemplu pentru toți creștinii. Și asta pentru că a fost hărăzită să poarte rănile lui Iisus. Însă minunile săvârșite de ea, chiar și dincolo de moarte, au făcut înconjurul lumii. Așa încât și-a căpătat titulatura de sfântă care rezolvă până și ceea ce pare imposibil de realizat.

Sfânta Rita din Cascia înfăptuiește miracole

Despre Sfânta Rita din Cascia se știe că a venit pe lume în 1381. Într-o familie înstărită din localitatea Cascia, în regiunea italiană Umbria. Și-ar fi dorit să-și dedice viața credinței, călugărindu-se, însă nu a făcut asta. Pentru a se supune dorinței părinților, s-a căsătorit cu un tânăr agresiv, implicat în numeroase conflicte. Au avut doi copii. Pentru că tatăl lor a fost ucis, într-un duel, copiii au jurat răzbunare, moștenind, se pare, caracterul violent.

În ciuda insistențelor mamei de a le alunga gândurile criminale, ei și-au dus jurământul până la capăt, sfârșind la fel de tragic. Rămânând singură, Rita a cerut să fie primită la mânăstirea de maici din Cascia, dar a fost refuzată. S-a rugat atât de mult să ajungă acolo, încât, într-o noapte, înșiși Sfinții Ioan Botezătorul și Augustin i-au călăuzit pașii în incinta mânăstirii. Iar atunci a fost acceptată să și rămână.

I se închină trandafirii

Forța credinței a făcut ca ea să devină parte a fenomenului stigmatei, cunoscut în lumea creștină ca faptul de a purta pe trup rănile și suferința Mântuitorului cu scopul iertării păcatelor omenirii. Potrivit scrierilor religioase, ea a primit stigmatul printr-un spin desprins din cununa de pe creștetul statuii lui Iisus, la vreme de rugăciune. Spinul i-a însemnat fruntea pentru totdeauna, lăsându-i o rană urât mirositoare. Marele miracol a avut loc în ziua în care a părăsit această lume, pe 22 mai, în 1457.

În clipa în care și-a dat sufletul, rana a devenit diademă de raze luminoase, iar chilia a fost învăluită într-un parfum deosebit. Trupul ei nu a putrezit, nu a fost niciodată înhumat și se păstrează intact și în zilele noastre. Legenda spune că ea ar fi reușit să facă un trandafir să înflorească în plină iarnă, în grădina unei femei care a găzduit-o. De aceea, pelerinii îi duc buchete de trandafiri, în orice lăcaș de cult pe care îl patronează.

Există și un ritual miraculos, cunoscut sub numele de Cununa de joi, care ține din prima joi din februarie, până la 22 mai, când se împart trandafiri bolnavilor şi săracilor. Ea este considerată protectoarea iubitorilor de Dumnezeu, a femeilor aflate în căsnicii dificile, a văduvelor, a mamelor cu fii cu probleme, a tuturor celor care au nevoie de salvare.

Novenă făcătoare de minuni

După cum se poate deduce din denumire, această rugăciune se face fie 9 zile consecutiv, fie în 9 zile de joi consecutiv.

„O, sfântă apărătoare a celor aflați la mare nevoie, tu, care străluceşti precum steaua speranței în bezna întunericului, binecuvântată Sfântă Rita, oglinda vie a harului lui Dumnezeu, exemplu de răbdare şi tărie, model al tuturor etapelor vieții! Alătur voința mea celei a lui Dumnezeu, grație Mântuitorului Iisus Hristos, care a îndurat purtarea coroanei de spini și căruia tu i-ai fost alături zi de zi.

Mijlocește tu, cu harurile și virtuțile tale, ruga mea către Sfânta Fecioară Maria, ca să îmi asculte durerea întru slava lui Dumnezeu și sfințirea mea. Îndrumă-mă și arată-mi calea cea bună, o, sfântă protectoare şi susținătoare a celor aflați la necaz, să pot obține iertarea păcatelor, perseverență, puterea de a păși cu curaj, bunătate și răbdare pe calea vieții. [Acum se spune dorința.]

Sfântă Rita, avocata imposibilului, roagă-te pentru noi!

Sfântă Rita, avocata celor neajutorați, roagă-te pentru noi!
Ajută-mă, Sfântă Rita! Roagă-te pentru mine, ca prin tine să-mi crească iubirea pentru Hristos şi pentru crucea Sa.”

La final se vor rosti, în această ordine:

-Tatăl nostru (de 3 ori)

-Bucură-te, Marie, Cea plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată ești Tu între femei și binecuvântat este rodul trupului tău, Iisus. (de 3 ori)

-Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, păcătoșii, acum și-n ceasul morții noastre. Amin (de 3 ori)

Sursa foto: 123rf.com