Protejează gravidele
E cunoscută drept apărătoarea gravidelor, a copiilor născuți și nenăscuți, dar și a pruncilor morți. E celebrată de toți creștinii. Catolici, anglicani, evanghelici, care o numesc Sfânta Margareta. Cu toții o serbează pe 20 iulie. Ortodocșii o numesc Sfânta Mare Muceniță Marina și o pomenesc pe 17 iulie. Oamenii i se roagă pentru nașterea de prunci sănătoși, pentru vindecarea bolilor de rinichi și digestive. Cine nu o respectă, se umple de bube și are pagube mari. Este recunoscută pentru binefacerile sale. Pentru că s-a sfârșit ca un adevărat martir, Marina a căpătat rang de muceniță. Încă din vremea Imperiului Bizantin, oamenii i se roagă pentru nașterea de prunci sănătoși, pentru vindecarea bolilor de rinichi, digestive.
Cine a fost Sfânta Mare Muceniță Marina?
Pe vremea când o parte din Nordul Turciei de azi purta numele Antiohia Pisidiei, în acel ținut, a venit pe lume singurul copil al unei familii cu stare. Tatăl, Edesie, era slujitor al credinței în idoli. Încă de foarte mică, Marina a rămas orfană de mamă, așa că tatăl ei a încredințat-o unei femei, pentru a o crește și a o educa. Cum copilăria și-a petrecut-o într-un sat de creștini, fata a căpătat credință în Dumnezeu. Așa se face că, la vârsta de 12 ani, a trecut la religia creștină. Dat fiind că, la aceea vreme, a fi creștin era fărădelege, a trebuit să îndure multe pentru alegerea ei. A fost supusă la cazne și umilințe și, cu toate astea, nu a renunțat la credința ei, în ciuda vârstei fragede de numai 15 ani. Până la urmă, înfuriindu-i pe cei ce încercau să o convingă să renunțe la creștinism, a fost decapitată. Și nu au scăpat de moarte nici cei prezenți, care credeau în Mântuitor. Pentru că s-a sfârșit ca un adevărat martir, Marina a căpătat rang de muceniță.
Unde te poți ruga
La Mânastirea Hurezi, se află o părticică din moaștele sfinte, mai precis palma Sfintei Marina, la care credincioșii vin să se roage, mai ales pe data de 17 iulie. Însă, dacă ai drum la vecinii bulgari, nu evita vizita la Mânăstirea Sfintei Marina, vestită în regiune, din localitatea Karan Varbovka, la cam 50 km de Ruse. În mijlocul bisericii, se află Izvorul Tămăduirii, o fântână cu trepte din piatră, cu apă tămăduitoare, mai ales pentru boli digestive și ale ochilor.
Sursa foto: 123rf.com