Data de 19 iulie îi este dedicată surorii Sfântului Vasile cel Mare, Sfinta Macrina. Ea este apărătoarea mamelor, a femeilor care-și doresc prunci și, mai ales a copiilor orfani. Motiv pentru care multe centre sociale de ocrotire îi poartă numele.

Sfânta Macrina este ocrotitoarea orfanilor

Sfânta Macrina s-a nascut în anul 328, la la Cezareea Capadociei, și era cea mai mare dintre cei 10 frați și surori ai Sfântului Vasile cel Mare. A fost logodită cu un tânăr de viță nobilă, însă el a murit. Atunci, ea a ales văduvia și a intrat în călugărie împreună cu mama sa, Emilia. A ajuns pe patul de moarte după exact nouă luni de la trecerea la cele veșnice a mamei sale și a fratelui, Sfântul Vasile cel Mare. Sfânta Macrina s-a rugat atunci Bunului Dumnezeu să-i curme suferința și să o ia la El. Astfel s-a stins din viață și continuă să săvârșească minuni.

Există legende potrivit cărora mulți copii ar fi venit pe lume în urma rugilor fierbinți la această sfântă. Și mulți orfani din casele de copii și-au găsit familii bune care să-i adopte, tot în urma rugilor.

Sursa foto: wikimedia.org