Orice credincios ortodox știe că, pe 7 decembrie, are datoria de a pomeni și de a se închina pentru Sfânta Filofteia sau „Sfântulița”, așa cum este alintată în popor. Originară din vechea capitală a Bulgariei, Târnovo, rămășițele pământești i-au fost aduse, acum 700 ani, la Curtea de Argeș, și au fost așezate la loc de cinste, în Paraclisul mânăstirii. „Sfântulița“ e ocrotitoarea Țării Românești și o pildă de mare curaj pentru orice credincios. Căci a urmat poruncile Domnului cu prețul vieții, încălcând autoritatea părintească, și și-a păstrat curățenia sufletească. Până și numele este grăitor, în limba greacă, Filofteia traducându-se prin „iubitoare de Dumnezeu”.

Sfânta Filofteia face minuni și acum

În fiecare an, pe 7 decembrie, la Curtea de Argeș se perindă mii de credincioși, pentru a atinge moaștele sfinte. Chiar și raclă, „Sfântulița” tămăduiește boli, apără oamenii de rele, aduce ploaia pe timp de secetă, protejează animalele și viile. Lumea o știe drept ocrotitoarea copiilor și a tinerilor, în special a fetelor, cărora le scoate în cale șansa căsătoriei și viața lipsită de griji. Mulţi copii, suferind de diverse tipuri de frică, și-au găsit alinarea la trupul Muceniţei. A devenit ocrotitoarea Ţării Româneşti, locul de unde provenea mama sa. În popor, Muceniţa este considerată o soră a Sfântului Ilie. A o cinsti cum se cuvine înseamnă o garanţie a ploilor mănoase peste an.

Propriul tată i-a curmat viața

Potrivit legendelor, mama Sfintei Filofteia a fost româncă din sudul Dunării, o femeie foarte evlavioasă. Se pare că de la ea a deprins micuța Filofteia dragostea nemărginită faţă de Dumnezeu. Dar, pe când era încă foarte mică, mama ei s-a stins din viaţă. După moartea soției, tatăl Mucenicei s-a recăsătorit. Numai că femeia care i-a devenit mamă vitregă nu privea cu ochi buni faptele de milostenie ale Filofteiei. Și asta pentru că, se spune, pe drum spre ogorul unde muncea tatăl ei, fata împărțea mai toate merindele pregătite pentru el.

Abia împlinise 12 ani când, într-o zi, tatăl ei a surprins-o oferindu-le sărmanilor mâncare. Orbit de furie, a aruncat în ea securea, ucigând-o pe loc. Speriat, bărbatul a încercat să ridice trupul copilei, pentru a o îngropa. Numai că Dumnezeu a făcut ca trupul să devină atât de greu, încât nevrednicul tată să nu-l poată urni din loc. Îngrozit, omul l-a chemat pe arhiepiscopul Cetăţii Târnovo. Acesta a sosit alături de capii cetăţii și s-au minunat în fața miracolului, căci niciuna dintre slujbele ținute la fața locului nu au putut ușura trupul copilei, ca să poată fi mutat.

Atunci, slujitorii bisericești au început să strige nume de oraşe, de pe ambele maluri ale Dunării, pentru a vedea unde se cere copila. Iar când s-a auzit numele oraşului Curtea de Argeş, trupul Sfintei s-a uşurat dintr-o dată. Imediat a fost înștiințat despre dorința Muceniței Domnitorul român, care a întâmpinat de îndată Cinstitul trup, împreună cu mulți călugări și credincioși, cu tămâie şi lumânări, la malul Dunării.

În 1791, Mitropolitul Cosma a aruncat blestem de moarte asupra oricui va încerca să împartă trupul Sfântuliței. Și a hotărât ca numai mâna dreaptă a Sfintei Filofteia să fie lăsată la vedere, pentru a fi atinsă de credincioși.

Sursa foto: wikipedia.org