Sfânta Brigita se numără printre marile femei de valoare pe care le-a dăruit omenirii continentul european. Este apreciată ca fiind creatoarea limbii poetice suedeze, textele ei făcând parte din patrimoniul cultural universal. A venit pe lume într-o familie înrudită cu Casa Regală, în anul 1303. Tatăl ei era guvernator, iar familia din care făcea parte era foarte înstărită. Erau înzestrați și cu spiritul credinței, așa încât mergeau adesea în pelerinaje, iar părinții obișnuiau să țină post, mai ales în zilele de vineri, și să se spovedească.

Sfânta Brigita s-a dedicat iubirii de Dumnezeu

Pe când avea numai 9 ani, cea care avea să devină Sfânta Brigita a avut prima comunicare cu Dumnezeu. Iar șirul acestor revelații a continuat toată viața, motiv pentru care ea le-a și așternut pe hârtie. La 12 ani, și-a pierdut mama. Apoi, își petrecea ore în șir în fața icoanei lui Iisus Hristos, plângând și rugându-se. La frageda vârstă de 14 ani, a devenit soția unui nobil, la îndemnurile tatălui ei. Și a avut o căsnicie fericită, în urma căreia au venit pe lume 8 copii, 4 băieți și 4 fete. O vreme, Brigita a fost doamnă de onoare la Curtea Regală, unde s-a remarcat prin conduita ireproșabilă.

În 1334, soțul ei s-a stins din viață, în urma unei boli, după ce se retrăsese la mânăstire. Ea a refuzat să se recăsătorească, considerând că văduvia este cea care apropie femeia de Dumnezeu. Așa se face că și-a dedicat întru totul restul vieții credinței, scriind, la dictarea unui înger, toate viziunile pe care le avea. A ales viața monahală, iar scrierile ei includ aspecte importante din trecutul bisericesc, din istoria nației suedeze, din viața lui Iisus. A înființat ordinul călugăresc «Ordinul Preasfântului Mântuitor», în baza regulii Sfântului Augustin. În castelul în care s-a născut, Vadstena, a întemeiat o școală religioasă. A mers în multe pelerinaje la locurile sfinte, a fost consultată în chestiuni legate de pacea între țări. În data de 23 iulie 1373, s-a stins din viață, urmând ca, în 1391, să fie canonizată și numită Patroana Suediei catolice. Este ocrotitoarea văduvelor, pentru care reprezintă un veritabil model de urmat.

Sursa foto: Wikimedia Commons