Românii se roagă cu fața la icoane, aprinzând o candelă sau o lumânare. Icoana aduce alinare și ne redă speranța în cele mai grele zile.

Icoanele sunt binefăcătoare în orice casă, dar există și multe temeri legate de aceste simboluri sacre. Iată câteva superstiții despre icoane pe care, chiar dacă biserica le condamnă, oamenii încă le cred și țin cont de ele.

Prevestiri și superstiții despre icoane

Icoanele se țin spre răsărit, pe un perete curat, fără alte poze, afișe sau decorațiuni. Icoanele, se spune, nu este bine să stea spre apus, pentru că ele trebuie să fie luminate de lumina soarelui la răsărit.

Dacă o icoană este găsită întoarsă, este un semn de mare tristețe în casă.

Dacă ai icoane prin sertare, ținute departe de lumină, fără să se închine nimeni la ele, trebuie să știi că speranța și bucuria vor ajunge greu în casa ta.

Dacă icoana cădea din cui, era semn prevestitor de moarte.

Dacă plesnea vopseaua sau lemnul icoanei, boli grele aveau să se abată asupra familiei.

La icoane se aduc crenguțe de salcie, crenguțe de busuioc, trandafiri și crini, să se umple de har și să protejeze casa de necazuri. Florile se pun la icoane când sunt marile Sărbători precum Boboteaza, Paștele sau Nașterea Domnului.

Superstiții despre candela de la icoane

Candela care veghează cu lumină alături de icoane este și ea un vestitor al întâmplărilor mai puțin obișnuite.

Dacă lumina candelei se stinge fără motiv, fără să se consume uleiul sau fitilul, trebuie să ne așteptăm la vești cumplite.

Dacă lumina candelei pâlpâie încet mai mult timp, dar nu se stinge, vin vești care îți tulbură viața.

Dacă nu aprinzi candela la marile sărbători și atunci când te rogi lângă icoane, este mare păcat.

foto: Shutterstock