Planurile marelui Gaudi pentru catedrala Sagrada Familia au fost minuțios analizate și continuate cu un deosebit respect pentru marea sa operă. Se lucrează greu la continuarea ei, iar fondurile vin în primul rând din donații. În Barcelona chiar circulă o legendă conform căreia cine donează din suflet o sumă cât de mică pentru construcția catedralei, poate fi sigur că undeva în ceruri i se șterge un păcat.

Din nefericire, o bună parte din notițele originale ale lui Gaudi au fost distruse în incendiu, în timpul ultimului război mondial. Elementele mistice și simbolurile misterioase pe care arhitectul spaniol dorea să le adauge acestei clădiri enigmatice s-au pierdut pentru totdeauna. Arhitecții care lucrează azi la construcția catedralei nu mai pot reface atmosfera plină de taine pe care a gândit-o Gaudi. Cu toate acestea, rămân câteva elemente vechi pline de mister, pe care nici azi nu le putem înțelege pe deplin.

Gaudi nu a folosit niciodată linii drepte

Arhitect de geniu, criticat la vremea sa, Antoni Gaudi avea un cult deosebit pentru creațiile naturii. Toate clădirile sale respectă liniile curbe și sinuoase din lumea înconjurătoare. El spunea că natura nu a construit nimic cu linii drepte. Nici catedrala Sagrada Familia, în partea inferioară, realizată de Gaudi, nu are linii drepte. Coloanele care susțin întregul monument sunt o replică a celor mai puternici copaci din natură. Iar modul în care sunt distribuite, astfel încât să susțină zeci de tone de piatră, a rămas încă un mare mister.

Pătratul magic, un mister al marelui arhitect

patratul magic de pe Sagrada Familia

S-a spus adesea că arhitectul spaniol era obsedat de simetrie și de numere. Nu este o întâmplare că unul dintre pătratele magice ale matematicilor superioare se regăsește pe fațada catedralei. El a folosit un pătrat format din numere de la 1 la 15, dispuse astfel încât pe orice latură, linie sau diagonală, suma lor să fie 33.

Se știe că Iisus a murit pentru noi pe cruce la vârsta de 33 de ani și, probabil, în anul 33 al erei noastre. Se mai crede că omul atinge apogeul fizic și psihic la vârsta de 33 de ani, iar coloana vertebrală are 33 de vertebre la naștere, deși în primii ani de viață câteva dintre ele se unesc și se sudează.

Se mai spune că 33 este un număr important pentru masoni și că reprezintă cel mai înalt rang în loja masonică, iar Gaudi se pare că ar fi fost adeptul acestei organizații cu ramuri oculte.

Catedrala Sagrada Familia – o biblie universală

Elemente misterioase din alte culturi

S-a spus adesea că opera lui Gaudi, catedrala Sagrada Familia, este o Biblie de piatră, care cuprinde toate scenele importante din viața Mântuitorului și câteva dintre episoadele esențiale din Vechiul Testament. Și cu toate acestea, marele arhitect nu s-a rezumat doar la simbolurile creștine. Pe fațada care descrie Nașterea lui Iisus, se pot observa două broaște țestoase, una de apă, alta de uscat, simboluri ale echilibrului universului în cultura chineză.

Deasupra lor sunt sculptați doi cameleoni, ca un mesaj infinit despre natura schimbătoare a omului. Nu lipsește nici copacul vieții, al cunoașterii și al înțelepciunii, fiind un simbol străvechi, moștenit din hinduism și din religiile vechi ale Egiptului.

În vârful turlelor, Gaudi a folosit simboluri din recuzita episcopilor, precum inelul, mitra și crucea. Dar rozetele, în ansamblul lor, seamănă foarte mult cu elementele mistice din cultura egipteană, pe care faraonii le foloseau pentru a lua legătura cu divinitatea. Despre aceste turle, Gaudi ar fi spus: ”Uită-te la vârf! Nu ți se pare că unește pământul cu cerul?”

sursa foto: Shutterstock