„Precum soarele pentru cele ale simţurilor, aşa este Dumnezeu pentru cele ale sufletului”, spunea Sfântul Grigorie Teologul. Căci adevărata faţă a omului este lumina interioară, bunătatea ce izvorăşte din adâncul inimii, revărsată asupra semenilor. Schimbarea la Faţă a Domnului este un moment în care Mântuitorul ne arată că scopul venirii Sale este acela de a ne face pe noi, păcătoşii, să vedem lumina credinţei şi să slăvim numele lui Dumnezeu. Aşa cum numai Apostolilor li s-a arătat.

Ce înseamnă Schimbarea la Față

Denumirea sărbătorii Schimbarea la Față sau Probejenia vine din limba slavă. Se traduce prin transformare, prefacere, schimbare. Și amintește de secvenţa biblică în care faţa lui Iisus a strălucit ca soarele iar veşmintele Lui s‑au făcut albe ca lumina, pe muntele Taborului. Tot acum pleacă berzele, iar plantele culese azi au puteri vindecătoare. Tot acum pleacă berzele, iar plantele culese azi au puteri vindecătoare. Mai greu de înţeles, această sărbătoare i-a atras îndeosebi pe călugări, pe cei ce au ca scop unic în viaţă căutarea şi aflarea luminii divine. Se mai spune că prima icoană din lume, scrisă de înşişi Sfinţii Apostoli, ar fi fost reprezentarea Schimbării la faţă.

Ceahlăul deschide Calea Cerului

Puțini sunt aceia care știu că, de fapt, începutul lunii agust coincide cu un ritual vechi de peste 5000 de ani, închinat semeției crestelor muntoase care îmbrățișează cerul. Este vorba despre hierofania Ceahlăului, muntele sacru al dacilor. Potrivit scrierilor impresionante ale cercetătorilor Elena și Nicolae Țicleanu, în prima decadă a lunii august, la răsăritul soarelui, se produce un fenomen, pe cât de spectaculos, pe atât de nemaiîntâlnit. Umbrele vârfurilor Toaca și Piatra Ciobanului formează pe cer o piramidă perfectă, fenomen știut ca Umbra Piramidei, care ține mai bine de o oră. Tot acum, vreme de câteva minute, se deschide și așa-numita Cale a Cerului. Este un moment unic, magic, miraculos, care explică importanța muntelui Ceahlău în spiritualitatea dacică. Și pare să fi fost și principalul motiv pentru desfăşurarea Sărbătorii Muntelui, în timpul apariţiei sale, cu vreo cinci milenii în urmă.

Citește și Ce să NU faci la Probejenie

Sursa foto: 123rf.com