Află care sunt toate sărbătorile Maicii Domnului și care este ordinea lor în decursul anului bisericesc. Ține cont de faptul că anul bisericesc începe pe data de 1 septembrie, conform tradiției creștine care spune că în această zi Iisus a intrat în sinagogă și le-a adus aminte evreilor profețiile care vestea sosirea lui Mesia.

Nașterea Fecioarei Maria, prima sărbătoare a noului an bisericesc

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Așa a grăit Iisus când a intrat în templu, pe data de 1 septembrie, și de atunci această zi este considerată prima zi a noului an bisericesc.

Iar prima mare sărbătoare de la începutul anului bisericesc este una dintre sărbătorile Maicii Domnului. Pe data de 8 septembrie este sărbătorită nașterea Mariei, fiica lui Ioachim și a Anei, menită să fie mai târziu fecioara care l-a adus pe lume pe Iisus Hristos, fiul Domnului.

Sărbătorile Maicii Domnului în ordinea bisericească

8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, așa cum este cunoscută în popor.

1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoarea conform căreia Fecioara s-a arătat credincioșilor de la biserica din Vlaherne pentru a-i proteja de rele și necazuri.

21 noiembrie – Intrarea în biserică sau Aducerea Maicii Domnului la Templu, Ovidenia sau Vovidenia, este ziua în care părinții micuței Maria au adus-o la templu la vârsta de 3 ani pentru a fi educată în spiritul credinței, și unde a rămas până la vârsta de 15 ani.  

26 decembrie – Soborul Maicii Domnului se sărbătorește întotdeauna a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, și este unul dintre cele cinci mari praznice închinate Fecioarei Maria.

25 martie – Bunavestire este sărbătoarea de mare bucurie care ne aduce aminte cum Fecioara Maria a fost anunțată de Sfântul Arhanghel Gavriil că va naște pe Iisus.

Prima vineri după Paști – Izvorul Tămăduirii este marele praznic prin care ne aducem aminte că Maica Domnului a primit darul tămăduirii prin puterea lui Iisus Hristos.

2 iulie – Punerea în raclă a cinstitului veștmânt al Maicii Domnului

15 august – Adormirea Maicii Domnului este praznicul închinat trecerii ei în neființă. Conform tradiției creștine, Maica Domnului nu a murit, ci a adormit și a plecat la ceruri, fiind chemată de Fiul ei.

31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului