Cuprins
Săptămâna Luminată urmează imediat după Duminca Paștelui și are o semnificație aparte. Descoperă ce tradiții se respectă în zilele importante din Săptămâna Luminată.
Ce semnificație are Săptămâna Luminată
Potrivit transcrierilor religioase, și creștinortodox, în vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paște, iar cei care erau botezați erau numiți și „Luminați”. Ei purtau haine albe toată săptămâna de după Paști, iar de aici unele persoane au putut spune că perioada imediat după Paște a primit denumirea de Săptămâna Luminată.
Odată cu Învierea Domnului, în popor se crede că Raiul se deschide tuturor sufetelor reținute în prinsoarea iadului până la venirea lui Iisus și rămâne deschis până de la Înviere până la Duminica Tomii sau a Tomei, la o săptămână după Duminica Paștelui. În Duminica Tomei, biserica ortodoxă îl prănzuiește pe Sfântul Apostol Toma.
Săptămâna Luminată este denumită în fiecare zi din săptămână astfel:
- Lunea Albă;
- Marțea Albă;
- Sfânta Miercuri;
- Joia Verde;
- Vinerea Scumpă sau Fântânița;
- Sâmbăta Sfântul Cuvios Ioan și ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul.
Semnificația fiecărei zile din Săptămâna Luminată
Semnificația zilei Lunea Albă
Este prima zi după Duminica Paștelui și este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului, ale iertării. Astfel, se spune că orice persoană care trece în neființă în această zi, nu mai trece prin Judecata de apoi.
Semnificația zilei Marțea Albă
În această zi una dintre cele mai cunoscute tradiții este aceea de a nu face lucruri în gospodărie. Este impusă drept zi nelucrătoare și astfel că nu se calcă, nu se spală, nu se face curat. De asemenea, în ziua asta se împart bucate rămase de la masa de Paște.
Semnificația zilei Sfânta Miercuri
În ziua de miercuri din Săptămâna Luminată, femeile nu au voie să facă munci pe câmp, ci doar bărbaților le este acceptată această muncă.
Semnificația zilei Joia Verde
Ziua de joi este ziua în care se cinstesc grădinile, holdele și grânele. Nu se muncește deoarece se poate aduce asupra casei secetă și dăunători în livezi.
Joia Verde mai este numită în popor și Joia Rea, iar un obicei în această zi presupune un ritual al morților în care se cară 44 de găleți cu apă de o persoană și se aprind 2 lumânări la 4 capete. Apa sfințită se varsă apoi în fântâna din curte.
Semnificația zilei Vinerea Scumpă
Ziua de vineri din Săptămâna Luminată este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Este ziua în care legendele spun că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în ziua de Vinerea Scumpă, deoarece era dătătoare de viață. Acesta este motivul pentru care ziua de Vinerea Scumpă este denumită și Fântânița.
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată
În această săptămână de sărbătoare, în biserică sunt oficiate slujbe după rânduieli speciale.
În Săptămâna Luminată, în zilele de miercuri și vineri, sunt zile cu „hărți”, iar asta înseamnă că este dezlegare la mâncărurile de dulce. Miercurea și vinerea în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și prima duminică de după Rusalii este dezlegare la pește.
Încă din Duminica Paștelui și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor, iar credincioșii rostesc „Hristos a Înviat” și „Adevărat a Înviat”.
În Săptămâna Luminată un obicei este acela de a nu se faca parastase. În biserică nu se fac slujbe speciale pentru cei adormiți. Slujbele se reiau după Duminica Tomii.
Slujba înmormântării este înlocuită cu slujba Învierii. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate slujbele după o rânduială specială.
În ziua de vineri din Săptămâna Luminată, de Izvorul Tămăduirii, se obișnuiește ca după otupusul Sfintei Liturghii să se săvârșească slujba sfințirii celei mici a apei.
Slujbele din această săptămână se țin cu Ușile Împărătești larg deschise. Acest lucru simbolizează că ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morții Mântuitorului.
Toate cântările și citirile din această perioadă fac referire directă la Învierea din moți a Mântuitorului.
Rugăciune de rostit în Săptămâna Luminată
„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.
“Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.
Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.
Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale. Îngrădește-ne cu adevărul Tău.
Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruieste în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”
Rugăciune de rostit înainte de masă, în Săptămâna Luminată
„Întru numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le. (de 3 ori)
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Doamne miluiește! (de 3 ori)
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.”
Rugăciune de rostit după masă, în Săptămâna Luminată
„Dumnezeului nostru slavă, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Acum.
Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.
Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime că slava Domnului peste tine a răsărit. Saltă acum și te bucură Sioane, iară tu, Curată Născătoare de Dumnezeu, veselește-te întru învierea Celui născut al tău.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Doamne miluiește! (de 3 ori)
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.”
Citește și: Ce este dieta cu dopamină