Începe Postul Paștelui

Pentru ca lumina şi pacea să învăluie sufletul în clipa Învierii, credincioşii trebuie să respecte un şir de ritualuri purificatoare. Iar primul este Săptămâna Albă, știută drept Săptămâna Brânzei sau a Nebunilor. De-acum se exclude din alimentație carnea, fiind încă permise lactatele, brânzeturile și ouăle. Cum aceste zile sunt ultimele dinaintea Postului în care se mai pot oficia căsătorii, oamenii obișnuiau să spună că numai nebunii, urâții și proștii fac nunți acum, de unde și denumirea de Săptămâna Nebunilor.

Săptămâna Albă ne pregăteşte

În zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Albă nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Se spune că nu e o perioadă bună pentru cununii, precum nici pentru înmormântări. Lunea Burdufului aduce fertilitate, iar cei care o respectă nu vor face mătreață, urdori, cataractă, scurgeri femeiești. În marțea albă este interzisă munca și este indicat consumul de brânză. Miercurea albă e dedicată rugăciunilor cu evlavie și se recomandă abținerea de la toate cele lumești.

În așa numita Joi necuratăî, se face, de fapt, curățenie. Se spală hainele ca să rămână albe tot anul. În Vinerea albă încep Vinerile Scumpe, cele 12 vineri de maximă importanță din calendarul creștin. Se ține post negru, pentru sănătate, iertarea păcatelor și liniștea căminului. Sâmbăta Ursului aduce plăcinte, fiind o nouă zi de pomenire a morților. Bărbații nu au voie să lucreze, ca să nu se accidenteze. Cine face treabă se umple de bube. Duminică e Lăsata Secului și zi de mare sărbătoare. Se fac petreceri, se cere și se dă iertare, veselia stăpânește lumea. E bine să mănânci un ou copt sau fiert, ca să ți se pară Postul mic și ușor ca oul.

Postul începe cu Spolocania

Lunea Curată este prima zi din lunga perioadă de smerenie și căință, în care oamenii se curăță de păcate, pentru a se apropia de Dumnezeu. Iar Spolocania este un pas important. În primul rând, toate vasele în care s-a gătit mâncare de dulce sau de frupt, inclusiv tacâmurile, lingurile din lemn și polonicele, toate se spală bine și se pun la loc ferit, pentru a fi reutilizate abia după Paști. Numai copiii se mai pot înfrupta din bucatele rămase de la ospățul de Lăsatul Secului. Adulții mănâncă numai gustări reci, pâine nedospită și beau zeamă de varză murată. Nu se gătește și nu se aruncă gunoiul. Se pun la îndemână alimentele de post, se umple borș. În această perioadă, avem dezlegare la pește numai la Florii, iar adevărații credincioși țin post negru miercurea și vinerea.

Sursa foto: 123rf.com