Polonezii din Poznan sunt mândri de comoara pe care o adăpostește muzeul arhiepiscopiei din oraș. Sabia Sf. Petru a fost adusă aici spre sfârșitul anilor 900, donată de Papa Ioan al XIII-lea către primul episcop al polonezilor, Iordan. În acea perioadă, ducele Mieszko I s-a botezat întru creștinism și a adoptat această religie drept credința întregului stat și a întregului popor.

O relicvă din ultima zi de libertate a lui Iisus

Sabia este văzută azi drept una dintre cele mai importante relicve rămase din vremea lui Iisus. Cu această sabie, care are o formă curioasă de macetă, apostolul Petru a încercat să îl apere pe Hristos în grădina Ghetsimani, unde a fost arestat de soldații romani. Sărind la atac, Petru a tăiat urechea unui ucenic din templu, care îl slujea pe marele preot al evreilor și care participa de bună voie la prigonirea și arestarea lui Iisus.

Episodul este unul dintre cele mai importante din seara în care Iisus a fost trădat. Sf. Petru i-a tăiat urechea slujitorului, dar îndată Mântuitorul l-a apostrofat și i-a cerut să lase sabia în teaca ei, pentru că ”cine ridică sabia, de sabie va pieri”. El a făcut un gest miraculos și i-a vindecat pe dată urechea bărbatului imprudent, dovedind încă o dată că mărinimia și dragostea față de semeni trebuie să primeze în fața urii și a necredinței.

Sabia Sf. Petru are origini controversate

Polonezii au ținut mereu la mare cinste maceta primită în dar de la papă. Dar abia în 1699, unul dintre conducătorii arhiepiscopiei a afirmat fără tăgadă că este sabia Sf. Petru și că ea a fost primită de episcopul Iordan. Din când în când, vechea armă este scoasă din tezaurul bisericii și expusă pentru a fi văzută de publicul larg.

Povestea ei, însă, nu inspiră credibilitate pentru toată lumea. Câțiva istorici au susținut multă vreme că sabia era doar o copie a celebrei arme folosite de apostolul Petru și că ea ar fi fost confecționată abia în secolul al X-lea. Pe de altă parte, cercetările mai noi întreprinse de istoricii din cadrul Muzeului Militar arată că sabia datează din secolul I al erei noastre și ar putea fi, într-adevăr, sabia Sf. Petru. Ca orice relicvă din vremea lui Iisus este aproape imposibil în zilele noastre să îi mai descoperim rădăcinile adevărate.

Cea mai veche sabie atestată din Polonia

Arma este impresionantă, are o lungime de 70 cm și a fost confecționată dintr-o singură bucată de fier, la care s-a adăugat o gardă. Este sabia cu cea mai veche atestare documentară din Polonia, iar locuitorii din Poznan au de ce să fie mândri de o asemenea bijuterie din patrimoniul lor. Deși a fost roasă de rugină, iar vârful s-a rupt, sabia a rezistat de-a lungul anilor și mulți credincioși sunt convinși că ea i-a aparținut cândva apostolului Petru.

sursa foto:Shutterstock