Duminica Pogorârii Sfântului Duh încheie în ritul bisericesc Ciclul Pascal. Anul acesta, se sărbătorește pe 4 iunie. În ajun, sâmbătă, se țin Moșii de vară, în cinstea străbunilor și a sufletelor adormite. Dar tradiția folclorică primează în aceste zile, căci Rusaliile sunt de temut, dacă nu sunt respectate cum se cuvine.

Sfântul Duh e taina credinței

Biserica Ortodoxă consideră ziua Pogorârii Sfântului Duh drept clipa împlinirii misiunii de propovăduire a Mântuitorului şi începutul Împărăţiei lui Dumnezeu, al Bisericii Sfinte, Sobornicească şi Apostolească. Semnificația cu adevărat importantă este învăluirea sufletelor credincioșilor cu dragostea pentru dumnezeire. Aceasta este taina iubirii supreme. Lunea Sfântului Duh prăznuiește „preasfântul și de viață făcătorul și întru totputernicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu”, dar și Sfânta Treime. Deși se vorbește despre trei entități distincte, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, Sfânta Treime vine să confirme puterea absolută, dragostea nețărmurită și lumina eternă a unui singur Dumnezeu, esența tuturor lucrurilor, cărora Duhul Sfânt le aduce desăvârșirea.

Moșii sunt buni, Rusaliile rele

Se spune că Rusaliile nu sunt zâne binefăcătoare, ci duhuri care au părăsit mormintele în Joia Mare, au petrecut Sfintele Paști printre cei vii, iar acum nu mai vor să se întoarcă în lumea lor. De aceea, fac rău și aduc necazuri: îi pocesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respectă zilele. Dacă vreun muritor are neșansa de a le vedea jucând sau de a călca pe locul unde au petrecut ele, se îmbolnăvește de „luat de Rusalii”. Vindecarea se găsește numai în descântece. De aceea, se împodobesc casele cu leuștean, usturoi și în special cu ramuri de tei, pentru a se apăra.

În plus, îmbunează spiritele celor morți, dându-le de pomană bucate alese, în sâmbăta din ajun. În noaptea de Rusalii, înflorește feriga. Cel ce o va aduce acasă va avea parte de noroc. La Moșii cireșelor se dau de pomană vase cu bucate alese, căni cu apă, vin sau lapte, neapărat împodobite cu cireșe. În aceste zile, nu se aruncă gunoiul, nu se mătură, nu se spală și nu se șterge praful, căci morții vor crede că asta e pomana lor. Femeile care cinstesc cum se cuvine Moşii își păstrează sufletul mereu tânăr.

Sursa foto: 123rf.com