Răstignirea lui Iisus a reprezentat răzbunarea romanilor și a fariseilor care se simțeau amenințați de noua credință propovăduită de Fiul Domnului. Schingiuit pe cruce, mai rău decât tâlharii, Iisus a lăsat astfel o amprentă puternică în conștiința colectivă, iar moartea sa cruntă a răzbătut din Israelul de atunci până în Grecia și până în Egiptul faraonilor.

Răstignirea lui Iisus. Cum erau torturați oamenii în acele vremuri

Hristos a fost răstignit pe cruce așa cum erau torturați cei mai odioși tâlhari. În icoane, îl vedem pe Iisus răstignit pe un lemn sub formă de cruce, cu mâinile larg întinse. Dar la vremea morții sale, cei schingiuiți erau atârnați de un trunchi de copac, înfipt în pământ, pe care erau condamnați la o moarte lentă și chinuitoare.

Dacă ar fi să respectăm adevărul istoric, Iisus nu a fost legat pe o cruce, și pe o bucată lungă și grea de lemn pe care a fost nevoit să o târască prin Ierusalim către dealul Golgotei. Drumul torturii prin cetatea Ierusalimului este binecunoscut din Biblie, unde se spune că era oprit la răspântie de drumuri și batjocorit de farisei și de soldații romani.

Piroanele din palme și moartea chinuitoare

Tot în icoane, vedem adesea că soldații i-au înfipt cuie în palme pentru a-l răstigni. În realitate, se pare însă că piroanele erau bătute la încheieturile mâinilor, ca să susțină trupul mai bine pe lemn și să prelungească agonia cât mai multe ore, până când osânditul își dădea sufletul.

Dacă piroanele ar fi fost bătute în centrul palmelor, așa cum vedem în multe icoane, palmele ar fi cedat sub greutatea trupului, ar fi fost sfâșiate, iar corpul s-ar fi prăbușit de pe trunchiul de lemn.

Se pare că Iisus ar fi fost crucificat cu mâinile deasupra capului, prinse una peste alta, la încheieturi, cu piroane de fier. Această poziție este sugerată de urmele de sânge găsite pe Giulgiul din Torino, pe care se presupune că este imprimat chipul lui Iisus.

Ce spune istoria despre locul răstignirii

Dealul Golgotei era, la vremea respectivă, la o distanță apreciabilă față de cetatea Ierusalimului. Locul acesta se pare că a fost ales în mod simbolic. Se presupune că este locul în care ar fi fost îngropat craniul lui Adam și tot aici ar fi vrut Avraam să îl jertfească pe Isaac.

Nu se știe că locul morții sale a fost în realitate pe Dealul Golgotei sau apostolii l-au menționat ulterior în prelegerile lor datorită semnificațiilor religioase vechi. Cert este că pe acest deal, câteva secole mai târziu, Împărăteasa Elena găsea fragmente din crucea pe care a fost răstignit Iisus.