Probejenia anunță toamna

„Precum soarele pentru cele ale simţurilor, aşa este Dumnezeu pentru cele ale sufletului”, spunea Sfântul Grigorie Teologul. Și asta pentru că adevărata faţă a omului este lumina lui interioară, bunătatea ce îi izvorăşte din adâncul inimii, revărsată asupra semenilor. Să alungăm ce e rău din suflet, să vedem numai frumuseţea vieţii şi să ne umplem sufletele cu bunătate! Acesta este îndemnul duhovnicilor, pe 6 august, pe care ar fi bine să-l urmăm.

Căci Sărbătoarea Schimbării la Faţă este momentul în care Iisus Hristos arată că scopul venirii Sale este acela de a ne face pe noi, păcătoşii, să vedem lumina credinţei şi să slăvim numele lui Dumnezeu, cum numai Apostolilor li s-a arătat. Oarecum dificil de înţeles, această sărbătoare i-a atras mai ales pe călugări, cei ce au ca scop unic în viaţă căutarea şi aflarea divinității. Printre fețele bisericești se spune că prima icoană din lume, scrisă de Sfinţii Apostoli, a fost reprezentarea Schimbării la Faţă.

Ai grijă ce faci în această zi!

Obrejenia sau Probojenia marchează începutul toamnei. Frunzele încep să-şi schimbe culoarea, iarba nu mai creşte, apele se răcesc iar târâtoarele se retrag pentru iernat. Există chiar credința că cel vede un șarpe după această zi trebuie neapărat să-l omoare, căci, altminteri, se va transforma în zmeu. Începând cu această dată, nu mai ai voie să te scalzi în ape curgătoare, nici să speli ceva la râu. Se spune că nici măcar urşii nu mai fac baie după 6 august.

Chiar din denumirea sărbătorii, provenită din limba slavă, însemnând transformare, prefacere, schimbare, ne ducem cu gândul la momentul religios evocat în Biserică la această dată. Ferește-te să te cerți sau fii certat în această zi, căci vei avea parte de scandal tot anul! Nu pleca nicăieri de-acasă, ca să nu te rătăcești. E o zi în care se merge la biserică și se împart fructe, în special struguri. Dacă te rogi în această zi să scapi de patimi, te vindeci pentru totdeauna. Nu se muncește, căci altfel există riscul de a te alege cu mutilări grave ale trupului.

Sursa foto: pravmir.ru