Decenii de-a rândul, arheologii și istoricii bisericii au încercat să descopere locurile biblice în care Mântuitorul a înfăptuit miracole, vindecând bolnavii, aducând alinare și speranță printre cei mai săraci și nevoiași din popor. Dar primul dintre miracolele lui Iisus a fost făcut la o nuntă, aducând bucurie mirilor sărmani.
Faima sa începuse deja să crească și Iisus era cunoscut și respectat printre evreii simpli, care aveau nevoie de un propovăduitor nou. La câteva zile după ce Nataniel s-a alăturat discipolilor lui, el îl invită pe Iisus la o nuntă în orașul său natal, Cana. Aici, Hristos merge cu o parte din alaiul care îl însoțea, între care și mama sa, Maria, precum și alte femei care au ajutat la gătirea bucatelor.
În timpul nunții, însă, se termină vinul și familiile mirilor s-ar fi făcut de rușine dacă nuntașii ar fi descoperit acest lucru. Maica Domnului se apropie de Fiul ei și îi spune că nu mai e vin, în speranța ca acesta să îi ajute. Maria știa că Iisus poate veni în sprijinul lor pentru că îi cunoștea puterile, dar nu a insistat. Până atunci, niciodată Hristos nu înfăptuise un miracol în public.
Vasele de piatră pline cu vin
La început, Iisus nu a intenționat să intervină, dar apoi și-a dat seama ce bucurie le va aduce oamenilor. Lângă sala de ospețe se afla o cămară cu șase vase mari de piatră. Le-a spus ajutoarelor sale să le umple cu apă pe care a preschimbat-o în vin.
Toți cei din jurul lui au văzut minunea și au fost uimiți de vinul aromat și bun pe care Iisus l-a făcut la nuntă. Credința ucenilor săi în puterile Lui dumnezeiești s-a întărit.
Tocmai vasele mari din piatră menționate în Biblie i-au ajutat pe arheologi să descopere locul primului dintre miracolele lui Iisus.
Multă vreme s-a crezut că orașul biblic Cana este Kafr Kanna de azi, aflat în nordul Israelului. Recent, însă, au fost descoperite o serie de tuneluri și încăperi largi săpate într-un deal la 10 kilometri depărtate de Kafr Kanna.
Într-una din cavernele săpate de om au fost descoperite șase vase mari de piatră, în care se știe că evreii de odinioară păstrau fie alimente, fie apa potabilă, adusă din puțurile din vale.
Pe pereții tunelurilor sunt sculptate cruci și din loc în loc sunt referiri la Kyrie Iesou, cum i se spunea în greacă lui Iisus. Acestea sunt semne clare că locul a fost folosit multă vreme de către primii creștini care se adunau pe ascuns de teama persecuțiilor.
Dovezile despre miracolele lui Iisus sunt încă rare
Vase din piatră foloseau evreii din timpuri vechi pentru că erau considerate cele mai curate și singurele potrivite pentru ritualurile religioase. În Israel, au mai fost găsite astfel de vase lângă Ierusalim, dar cele de la Kafr Kanna sunt primele descoperite în regiunea Galileii, iar arheologii israelieni susțin că aici este vechiul sat Cana unde Iisus a mers la nuntă.
Dovezile sunt totuși discutabile, dar toate dovezile despre miracolele lui Iisus sunt rare și controversate. După atâtea mii de ani cu greu mai poți susține că Hristos a pășit prin unele locuri. Se știe însă că Galilea a fost o regiune în care Mântuitorul mergea adesea cu discipolii săi să le vorbească oamenilor simpli din popor despre noua credință și despre puterea lui Dumnezeu.
sursa foto: 123rf.com