Încă din timpul vieții, Sfântul Nicolae a fost recunoscut pentru faptele lui de milostenie. Dar a fost renumit și pentru puterile lui tămăduitoare. În lumea largă circulă o mulțime de istorioare referitoare la miracolele înfăptuite de el.

Darnic a fost mereu

Este considerat protectorul celor neajutorați și, în special, al copiilor. Se spune că Sfântul Nicolae ar fi provenit dintr-o familie bogată. La moartea părinților, ar fi dat toată averea rămasă pentru a-i ajuta pe nevoiași. Pe când se afla într-o călătorie pe mare, spre Țara Sfântă, s-a stârnit o furtună puternică. Prin rugăciunile sale, Nicolae a făcut ca furtuna să se oprească. Și așa a rămas în istorie ca protector al marinarilor și al călătorilor.

Care este povestea lui Moș Nicolae?

O legendă explică de ce este considerat Nicolae și ocrotitor al copiilor, școlarilor, studenților.  Se spune că trei studenți ce urmau să devină preoți au poposit la un han. Au fost jefuiți și apoi uciși și îngropați de către hangiu. Aflat la același han, Nicolae a visat întâmplarea odioasă. A mers la locul de îngropăciune, a scos tinerii de acolo. Prin rugăciune, i-a înviat.

Povestea lui Moș Nicolae cea mai cunoscută vorbeste despre cum a ajutat trei fete sărace. Părinții lor nu aveau bani să le căsătorească. Moș Nicolae a auzit si i-a ajutat. Dar a dorit sa nu afle nimeni despre gestul lui. S-a suit pe acoperisul casei trei nopti la rind. Și a aruncat, pe coș, trei monede de aur. Acestea au alunecat în șosetele fetelor, puse la uscat lângă cămin. Într-o noapte, a fost descoperit de tatăl fetelor. Acesta nu a ascultat rugămintea lui Nicolae de a păstra secretul. Și a dezvăluit tuturor generozitatea lui.

La noi, de Moș Nicolae, copiii cuminți primesc, pe linga dulciuri și jucării, dar și nuielușe colorate, drept avertisment pentru eventualele greșeli făcute peste an.

Ideea de Moș aducător de daruri își are originea în Scandinavia, cu mii de ani înainte de Hristos. Vikingii îl aveau pe zeul, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare. Și le oferea daruri celor buni și îi pedepsea pe cei răi. În crestinism, din aceste povești a mai rămas în conștiința oamenilor spiritul dărniciei prin Sfintul Nicolae și Moș Crăciun.

Sursa foto: Dreamstime