Postul Maicii Domnului este denumirea pentru perioada de post care se ține între 1 și 14 august, înaintea marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului. Totuși, există persoane care țin Postul Maicii Domnului de 12 zile, în afara acestei perioade. Este bine?

Când se ține Postul Maicii Domnului?

Pentru cei ce cred altceva, nu există Postul Maicii Domnului de 12 zile pe an. Desigur, fiecare persoană poate să țină post oricând dorește. Însă, în afara posturilor trecute în calendarul creștin, restul sunt scorneli, ritualuri păgâne, vrăjitorești sau superstiții fără temei religios. Nici postul în zilele de duminică sau în marile sărbători nu face parte din ritul creștin. Dimpotrivă, astfel de posturi sunt considerate păcate mari. Unele persoane obișnuiesc să țină post în zilele de luni. Acestea cred că luni este Postul Maicii Domnului. Și fac asta cu scopul de a fi iertate de păcate, de a se vindeca și de a scăpa de farmece și blesteme. Însă, potrivit poruncilor Bisericii Ortodoxe, zilele de post rânduite sunt miercurea şi vinerea. Pentru că miercuri a fost vândut şi vineri a fost răstignit Iisus Hristos.

Postul de luni este opțional

Credincioșii practicanți și chiar habotnici obișnuiesc să țină post lunea. Și cei care viețuiesc în mănăstiri îl țin. Dar postul în zilele de luni este facultativ. Li se recomandă de către duhovnici celor care au mari necazuri, care au de trecut prin perioade de cumpănă, prin examene grele, celor care au nevoie să-și alunge ispitele sau care vor să li se împlinească anumite dorințe. Duhovnicul știe cui să recomande astfel de zile de post și felul în care aceștia trebuie să se roage. Mai mult decât atât, este foarte important ca postul să fie ținut numai de persoanele sănătoase. Cei bolnavi fac un păcat ținând post, dacă acest lucru le pune sănătatea în pericol. Așadar, postul de lunea nu este obligatoriu cum e cel de miercuri si vineri, dar poate fi de folos.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi dezlegare la pește în 2022 – în ce zile se mănâncă pește până la finalul anului!