Sărbătoarea de Purim sau Sărbătoarea Destinului este una dintre cele mai importante sărbători evreiești de primăvară. În acest an, este celebrată pe 12 martie. Postul Esterei începe pe 9 martie, în vreme ce creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei 40 de mucenici din Sevasta. Purim sau Sărbătoarea destinului este una dintre zilele festive pline de culoare și de veselie ale evreilor.

Postul Esterei este important

La palatul regelui Persiei, babilonianul Haman şi evreul Mordechai erau rivali. Evreii sufereau mult. Iar Haman a reușit să obțină ordinul ca să fie exterminaţi toţi evreii din regat. Estera, care era nepoata lui Mordechai, a aflat despre asta. În vreme ce toţi evreii țineau post, Estera a mers la rege şi a obţinut clemenţa pentru ei. Salvarea a fost considerată de evrei drept minune a destinului. Este și motivul pentru care sărbătoarea poartă numele de Sărbătoarea Destinului. Iar Postul Esterei se respectă cu sfințenie. Se dă de pomană la 2 oameni nevoiaşi. Și se fac daruri care constau din mâncare către 2 prieteni. Pentru a-i ajuta pe ceilalţi cu sărbătorirea şi pentru a răspândi un simţ de fraternitate.

De ce se sărbătorește Purim ?

Povestea Purimului, care a avut loc acum 2300 de ani, este inregistrata in Cartea Esterei, pe care evreii trebuie să o asculte de Purim. Eroii din povestea Purimului sunt Estera, o tanara evreica din Persia, si Mordechai, unchiul ei mai in varsta, care o crescuse. Regele Persiei, Achasverush, se infurie pe sotia lui și pune ca aceasta sa fie executata. Atunci regele cauta o noua sotie si se indragosteste de Estera, pe care o ia de sotie fara sa-si dea seama ca este evreica.

Personajul negativ din aceasta poveste este unul din sfetnicii regelui, Haman, care este antisemit. Haman ii uraste pe evrei si planuieste sa-i distruga pe toti, pentru ca Mordechai, unchiul Esterei, refuza sa i se inchine. Haman ii declara regelui Achashverush: „Exista un popor care este raspandit printre toate popoarele din toate provinciile regatului tau. Legile lor sunt diferite de legile altor natiuni si nu respecta decretele regale; in concluzie, nu se cade ca domnia ta, regele, sa-i tolerati.” Estera 3:8.

Haman pune la cale un complot pentru a-i extermina pe toti evreii din regat. Mordechai vine atunci la Estera si o roaga sa-si foloseasca pozitia  influenta pentru a-i vorbi regelui in numele evreilor. De obicei, nu i te puteai adresa regelui decat daca acesta te chema la el. Pedeapsa pentru a te fi adresat regelui fara sa fi fost chemat era moartea. Regina Estera se hotaraste sa se adreseza regelui oricum, dar mai intai se pregateste tinand post timp de trei zile (vezi mai sus Postul Esterei in partea a IV a).

Regele Achasverush o intampina totusi cu bunavointa pe Estera, cand aceasta i se adreseaza fara a fi fost invitata, si apoi ii spune ca este evreica si ca Haman incearca sa o omoara pe ea si pe poporul ei. Regele o asculta cu intelegere si poporul evreu este salvat in timp ce Haman este spanzurat pe spanzuratoarea pe care el o pregatise pentru a-l omori pe Mordechai.

Suntem la mâna destinului

Înțelesul cuvântului „Purim” este „sorți”, „destin”, cu referire la loteria folosită de Haman pentru a alege o dată pentru exterminarea evreilor. Purim este de multe ori considerat cea mai vesela sarbatoare a iudaismului. In timpul Purimului se obisnuieste ca oamenii sa se mascheze, sa organizeze carnavaluri, sa puna in scena piese si toata lumea sa sarbatoreasca si sa manance delicatese.

O delicatesa obisnuita pentru Purim este Humentaschen (literal buzunarele lui Haman). Aceste prajiturele tringhiulare umplute cu gem sau seminte de mac, miere si nuci,  trebuie sa reprezinte palaria cu trei colturi a lui Haman. Se fac parade cu maști și costume și se petrece alături de familie și de prieteni.

„Chag Purim Sameach!” evreilor de pretutindeni!

Sursa foto: 123rf.com