Se crede că Pintilie ar fi fost fratele mai mic al Sfântului Ilie. Și este sărbătorit pentru puterea lui de a mijloci dorințele oamenilor la fratele lui mai mare. Așa se face că acesta va proteja lanurile de stihiile naturii, va ocroti lumea de boli și de foc.

Ce ai de făcut de ziua lui Pintilie

În popor, oamenii îi mai spun lui Pantelimon și Ilie cel Șchiop sau Pintilie. Și îl respectă cu sfințenie, ca să nu arunce fulgere și trăsnete, ca să îi țină sănătoși și să aibă recolte bogate. Fiind considerat și ocrotitorul drumeților, e bine să i ne rugăm înainte de a pleca în călătorii, ca să nu avem parte de neplăceri. Nu e bine să mergi în călătorii unde să ai de-a face cu focul, nici să umbli cu foc de ziua lui. Cine nu îi onorează ziua lui Pintilie și muncește are parte de mari pagube, se îmbolnăvește grav, iar femeile rămân singure, părăsite de soți.

Ca să-ți fie bine tot anul, e bine să mănânci în această zi mere, porumb fiert și dovleci. Oamenii de la țară obișnuiesc să mai țină sărbătoarea și pentru a se coace pepenii frumos și bine. Dacă se bucură de onoruri din partea oamenilor, îi ține sănătoși și le dă recolte bogate.

 

Citeste si Calendarul ortodox 2016: Miercuri îl cinstim pe Sfântul Pantelimon, făcător de minuni și vindecător de boli

Sursa foto: ellend1022 / 123RF Stock Photo”>123rf.com