Pelerinajele la moaște sfinte au intrat deja în ritualul credincioșilor. Din nefericire, ceea ce se întâmplă la astfel de evenimente este trist. Căci cei care se pretind credincioși dau cinstea pe rușine și uită de fapt scopul prezenței lor acolo. Superstițiile primează, iar de bun simț nici nu mai încape vorbă. Însă, dacă vrei să te simți bine, țara asta e plină de locuri magice, poziționate la o azvârlitură de băț de aglomeratele regiuni turistice. Și poți da o fugă chiar în zilele de concediu.

Pelerinajele înnobilează vacanțele

Multă lume merge în pelerinaj, la Mănăstirea Dălhăuți, din județul Vrancea, unde se află icoana „Maica Domnului Anufiana”, despre care se spune că ar fi fost pictată de însuși Apostolul Luca.

Ești la mare?

Un pelerinaj la Peștera Sfântului Apostol Andrei este o lecție de viață pentru întreaga familie. Se află în ținutul Dobrogei, în apropierea localității Matei Corvin. Oamenii se închină la icoana făctoare de minuni și la crucea Sfântului Andrei. Se mai găsește aici și o părticică din degetul Apostolului. Se spune că și izvorul care curge în preajmă ar avea puteri tămăduitoare.

În drumul către sau la întoarcerea de pe litoralul bulgăresc, poți trece pe la Mânăstirea Sfintei Marina, în localitatea Karan Varbovka, la cam 50 km de Ruse. În mijlocul bisericii, se află Izvorul Tămăduirii, cu apă ce vindecă boli digestive și ale ochilor. Crucile “de leac” de la Dervent te așteaptă pe malul drept al Dunării, la vreo 20 km de Călăraşi, aproape de paradisul antic de la Vicina, din cetatea “Păcuiul lui Soare”.

Delta face minuni

În judeţul Tulcea, în comuna Frecăţei, la numai 22 km de Isaccea, se află unul dintre cele mai importante lăcaşuri de închinăciune, Mânăstirea Celic Dere. Aici sălăşluieşte icoana făcătoare de minuni a Domnului Iisus Hristos, „Icoana care se curăţă singură”. În Paraclisul bisericii veghează și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Nerosaiskaia.

Pe drumuri de munte

După un urcuş anevoios, ajungi într-o poiană luminată, în mijlocul căreia ţâşneşte un izvor. Fără să-i cunoşti puterile miraculoase, sorbi însetat un căuş de apă proaspătă şi rece şi simţi că ceva s-a schimbat în interiorul trupului tău. Pelerinajul spre Piatra Mică, din Zărneşti, te duce către cele 9 cruci care încadrează drumul spre Colţul Chiliilor. Aici se află o peşteră cu o bisericuţă deosebită. Se pare că frigul din interior vindecă sufletele şi trupurile. La Schitul de la Şatra Pintii poate fi găsit leac până şi acolo unde descântecele şi “hapurile” nu-şi mai au rostul.

Izvoarele făcătoare de minuni din vecinătatea Târgului Lăpuş, muntele sfânt şi fântâna haiducului Pintea te încarcă de energie. La fel și Izvorul tămăduitor de la Mânăstirea Izbuc, în judeţul Bihor. Cei ce aleg să străbată cale lungă pentru a-i simţi puterea nu pleacă niciodată dezamăgiţi, căci oricât de gravă ar fi boala de care suferă ea îşi găseşte alinarea aici.

Sursa foto: 123rf.com