CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Tradiția spune că este musai să gătești câteva bucate tradiționale, cu puteri tămăduitoare de Paște. Nu este masă de Paște fără pască, ouă roșii, cozonac, drob și o friptură de miel.

La țară, în anii mai vechi, cine venea de la slujba de Înviere, trebuia să pună un ou roșu într-un blid cu apă curată să se spele pe față și pe mâini cu întreaga familie. Apoi, gusta din pasca sfințită și ciocnea un ou roșu. Abia mai apoi începea masa cu bucatele din carne și brânză la care a râvnit toată ziua.

Bucate cu puteri tămăduitoare în Duminica Paștelui

Pentru țăranii români, atât oul roșu de la Paște, cât și bucățile de pască pe care le primeau la biserică aveau puteri vindecătoare.

Aceste alimente ritualice, odată sfințite la slujbă, deveneau sacre și alungau durerile din trup, păstrând chipul senin și curat. Nu degeaba pasca se însemna cu o cruce din aluat. Această plăcintă ritualică să ducea la biserică și apoi se mânca acasă, înainte de celelalte preparate, pe stomacul gol, să aibă o putere de vindecare mult mai mare.

Dintre toate bucatele de Paște pe care femeile le gătesc cu dragoste înainte de Sărbătoare, pasca poartă cu ea cele mai importante semnificații creștine. De-a lungul timpului, rețeta s-a schimbat semnificativ.

La începuturi era o pâine simplă, care întruchipa trupul Domnului, și care se făcea din cea mai curată făină, în semn de prețuire.

Azi, pasca s-a îmbogățit cu creme de brânză fină, cu cremă de vanilie sau ciocolată, dar tot din nevoia de a arăta mai multă prețuire față de bucatele cu care cinstim masa de Paște.

Obiceiuri vechi legate de pasca sfințită la biserică

Din pască se dădeau apoi bucățele mici la toate vietățile de pe lângă casă, la vite și oi, la păsări și la câinii care păzeau ograda.

Iar cojile de ouă care au fost folosite la pască nu se aruncau oriunde, ci pe o apă curgătoare, să afle și blajinii care trăiesc sub pământ că a venit Paștele și Iisus a înviat.

De aceea, în multe sate se mai face pască și la Paștele Blajinilor, când se dă de pomană pentru sufletul celor adormiți.